Nove reakcije na otkazivanje Europrajda: Od "Vučić kleči pred desničarima" do "Vučić nije božanstvo"

Predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije juče su saopštili da će Europrajd biti otkazan, na šta su usledile reakcije pojedinaca, organizacija i političkih stranaka. Reakcije su nastavljene i danas.
Nove reakcije na otkazivanje Europrajda: Od "Vučić kleči pred desničarima" do "Vučić nije božanstvo"
Foto: Pixabay
Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je sramno što je država poklekla pred ekstremnim desničarima i što je najavila zabranu održavanja Evroprajda.
"Ustav Srbije je, očito, mrtvo slovo na papiru kada se govori o ljudskim i manjinskim pravima. Umesto da država štiti prava građana, očito se odlučila na zaštitu ekstremnih desničara, koji prete u maniru Hitlerovih Jurišnih odreda. Republika Srbija je još pre deventaest godina ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, te se kao članica Saveta Evrope obavezala na njeno puno poštovanje", ističu u LSV-u.
U ovoj stranci dodaju da ni to nije dovoljno da bi vlasti odlučno stale u odbranu ljudskih prava i sloboda.
 
"Vlastima u Srbiji, očito je bitnije da kupe političke poene utemeljene na politici koju baštini ekstremna desnica. Društvo u kojem se ne može garantovati pravo na bezbednost, pa i život svakog građanina, nije normalno društvo. Društo u kojem po institucijama i medijima slobodno paradiraju osuđeni ratni zločinci i kriminalci, nije zdravo društvo", zaključuju ligaši.
 
Istim povodom se oglasio i Građanski preokret, koji kaže da bi otkazivanje Evroprajda predstavljalo suspenziju prava na udruživanje, prava na javno okupljanje i slobodu kretanja u Srbiji.
 
"O suspenziji Ustavom i zakonima garantovanih prava ne može da odlučuje predsednik republike, kako to pokušava Aleksandar Vučić. Snažna država je sposobna da obezbedi poštovanje prava i sloboda svih građana, posebno manjina, a slaba država je ona u kojoj se prava i slobode suspenduju kada to odgovara političkom rejtingu vladara. Zabrane mirnih javnih okupljanja, pod bilo kojim izgovorima, ne smeju postati praksa u Srbiji, jer je to suprotno nastojanjima da se izgradi moderna, demokratska i pravno uređena država", smatra Građanski preokret.
 
Ova organizacija poziva državne institucije da postupaju po zakonu i u javnom interesu, a ne po političkim željama Aleksandra Vučića, jer predsednik republike nije božansko otelovljenje na Zemlji, već mandatni funkcioner s jasno propisanim nadležnostima.
 
Ko je još i kako reagovao na najavu otkazivanja Europrajda čitajte u tekstu OVDE.
  • Toja

    31.08.2022 15:29
    Svako ima pravo na svoje opredeljenje i treba normalno da živi od parade nemaju ništa. Svi mi imamo nekog u svojoj okolini i normalno su prihvaćeni. Parada samo služi da pokaže da oni sami sebe smatraju ne prihvaćeni a koliko znam normalno žive rade druže se izlaze itd. Zaključak ako hoćeš da budeš prihvaćen živi kao i sav svet jer niko sem vas ne pravi paradu a i mnogi ni ne učestvuju u tom cirkusu
  • Djekson

    29.08.2022 17:54
    Prajd
    A što baš mora da se Odrzi
  • Cica

    29.08.2022 17:07
    Srbija, zemlja latentnih geyev
    Koliko latentnih geyeva ima u Srbiji, nismo ni svesni do sad. Pravi muskarci, koji znaju ko su i sta su ne plase se da ce neko da ih preobrati. Uplaseni i nesrecni vremenom su postali veoma agresivni sto sad i vidimo. Strah je od takvih istih kao sto su oni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.