Centar za nestalu i zlostavljanu decu: Broj nestalih u porastu

Centar za nestalu i zlostavljanu decu je, povodom Međunarodnog dan nestalih - 30. avgusta, saopštio da je broj nestalih u porastu.
Centar za nestalu i zlostavljanu decu: Broj nestalih u porastu
Foto: Pixabay

Navodi se da je, prema statistici Ministarstva unutrašnjih poslova, prošle godine u Srbiji prijavljen nestanak 2.830 punoletnih osoba, od kojih je pronađeno 2.785, što znači da 45 porodica i dalje traga za svojim najdražima.

U saopštenju, Centar je naveo da su brojevi u porastu u poređenju sa 2020. godinom tokom koje je prijavljen nestanak 1.372 punoletne osobe, uz napomenu da je o nestancima tek nedavno počelo da se govori u javnosti, dok su pre toga i nestali i njihove porodice za sistem bili skoro nevidljivi.
Jedan od načina kako Centar za nestalu i zlostavljanu decu doprinosi vidljivosti nestalih i pomaže pri njihovom pronalasku je javni Registar nestalih lica – www.nestalisrbija.rs.
 
Na toj platformi svaki građanin može besplatno da prijavi nestanak, ali i da se javi operaterima ukoliko je video nekog ko se vodi kao nestala osoba.
 
Na besplatnoj liniji Registra (0800/200-880) svaki građanin koji je doživeo nestanak bliske osobe i prolazi kroz težak period, može zatražiti besplatnu konsultaciju s psiholozima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.