Poverenica: Ejdžizam bi mogao da postane dominantan oblik diskriminacije

Ejdžizam bi mogao postati dominantan oblik diskriminacije u 21. veku, rekla je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na Konferenciji UN o pravima starijih osoba u Ženevi.
Poverenica: Ejdžizam bi mogao da postane dominantan oblik diskriminacije
Foto: Pixabay
"Na nama je da to ne dozvolimo i iskoristimo potencijal nasleđa našeg kulturnog identiteta i tradicije koja poštuje najstarije sugrađane", istakla je Janković.
Ona je navela da je poverenik prva institucija u jugoistočnoj Evropi koja je temu unapređenja ljudskih prava starijih stavila na političku agendu na regionalnoj konferenciji o pravima starijih, u okviru evropske mreže svih institucija za ravnopravnost, kao i na drugim međunarodnim platformama.
"Promena demografske strukture zahteva niz promena u funkcionisanju sistema zdravstvene i socijalne zaštite, kao i penzionog sistema", rekla je Janković navodeći da je poverenik, pored ostalih aktivnosti u cilju pronalaženja rešenja, prošle godine izradio Poseban izveštaj o diskriminaciji starijih.
 
Nakon što je taj izveštaj predstavljen u Narodnoj skupštini, koja je usvojila sve preporuke, prešlo se na delovanje na lokalnom nivou kako bi se na bolji način sagledali načini za unapređenje ravnopravnosti najstarijih.
 
Janković je ukazala na važnost izgradnje društva koje starije vidi kao ravnopravne građane, uključene u sve segmente života, ali i dragocen rezervoar znanja i iskustva.
 
Konferencija se održava na inicijativu Saveta za ljudska prava koji je zatražio da se na najvišem nivou razgovara o normativnim standardima u vezi sa zaštitom ljudskih prava starijih.
  • @Otpisani

    31.08.2022 10:28
    Paaa... zavisi, kako ko. Evo ja s 50 sad imam idealnu meru još uvek mladosti i iskustva u radu, i otprilike sam najtraženija za tržište rada. Ako imate neku profesiju, znanje koje se uči i veština stiče tokom rada, pedesete i šezdesete su zlatno doba, jer sve znate a energija je još tu. Ako nemate nikakvo znanje niti veštinu i posao vam se zasniva na čistoj fizičkoj snazi i moći, naravno da ste otpisani jer bolje tegli telo od 20. E sad vi sebe zapitajte zašto ništa niste učili dok je bilo vreme, jer mogućnosti zaista postoje.
  • Bane Bg

    31.08.2022 08:25
    U penziju sa 70 :))
    "Ejdžizam bi mogao da postane dominantan oblik diskriminacije.."
    - A u najjačim i/ili najvažnijim zemljama EU podižu starosnu granicu za penziju na 70 godina jer nemaju dovoljno stručnih ljudi :))
  • S56

    30.08.2022 22:44
    Humanost na delu
    U kapitalizmu stariji teško nalaze posao, a od penzionera se očekuje da ne žive predugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija