Da li nova havarija u EPS-u usporava kopanje uglja nužnog za zimsku sezonu?

U noći neposredno pre nego što će Ministarstvo rudarstva i energetike u javnost izneti preporuke za uštedu struje, Elektroprivredu Srbije je zadesila nova havarija, saznaje Danas.
Da li nova havarija u EPS-u usporava kopanje uglja nužnog za zimsku sezonu?
Foto: Pixabay

Kako navode, iz procesa proizvodnje izbačen je bager za kopanje uglja u Rudarskom basenu "Kolubara" na kopu "Tamnava - Zapadno polje",

Do nove havarije u sistemu EPS-a došlo je preksinoć, kada je jaka kiša odnela pesak na kome je bio smešten glodar 1 koji iskopava ugalj i jalovinu, prenosi Danas.
Kako ističe izvor Danasa iz Elektroprivrede Srbije koji je želeo da ostane anoniman, do havarije je došlo usled vremenskih okolnosti, a ne zbog ljudske greške ili neispravnosti bagera.
 
Sreća u nesreći je, ističe sagovornik Danasa, to što prilikom havarije glodar 1 nije pao. Da jeste, sigurno bi bilo povređenih, a mašina više ne bi mogla da se popravi.
 
"S obzirom na to da se to nije desilo, kvar na bageru će moći da bude saniran. Glodar 1 je inače bio predviđen da u skorije vreme bude poslat na remont koji se radi jednom godišnje", objašnjava sagovornik.
 
Na polju "Tamnava zapad" ima ukupno četiri bagera koji rade na iskopavanju uglja i glodar 1 je jedan od njih.
 
Njegovo ispadanje iz rada će u određenoj meri usporiti iskopavanje uglja, a u obzir treba uzeti i činjenicu da se jedan od bagera nalazi na remontu, pa će do daljeg umesto četiri ugalj na tom polju kopati samo dva bagera.
 
Popravka glodara 1 trajaće najmanje mesec dana, a kolika je materijalna šteta zbog havarije u ovom trenutku nije poznato.
 
Kako saznaje Danas, Rudarski basen "Kolubara" juče je posetio Miiroslav Tomašević, vršilac dužnosti direktora EPS-a kako bi obišao mesto na kome je došlo do havarije i upoznao se sa njenim razmerama.
 
Povodom ovog slučaja Danas je kontaktirao nadležne u Elektroprivredi Srbije, gde im je rečeno da "nema govora o bilo kakvoj havariji u Rudarskom basenu Kolubara".
 
"Zbog bujice vode i peskovitog terena u toku je sanacija tla ispod i oko bagera glodar 1 na kopu "Tamnava Zapadno polje". Inače je bilo predviđeno da od petka, 2. septembra na tom bageru počne investiciona opravka. S obzirom na to da je ta opravka predviđena u godišnjem planu poslovanja, ona neće imati uticaj na ostvarenje plana proizvodnje uglja u RB Kolubara", tvrde za Danas u EPS-u.
  • Vladan

    04.09.2022 12:26
    Kop
    Više hiljada zaposlenih sedi po kacalarijama a samo stotinak njih radi na kopovima i ne mogu sve da vide i postignu. Treba više radnika na kopovima a manje u kancelarijama.
  • Djekson

    03.09.2022 10:26
    Eps
    Svi koji su za Šetnju Prajd
    Svi koji su šetali na Litijama
    Onaj Pop Nikogor ili kako vec
    Strucnjaci Ekolozi Blokatori Kamperi
    Cufta Manojlovic i ostali
    Svi na Kopanje Uglja
  • Jacovitti

    01.09.2022 10:35
    Eto šta ti je život. Sedi tako sada sam i tužan Grčić u nekoj kancelariji i bleji u spravu kompjuter (na monitoru, zadenuta kolor fotografija sa njegovom porodicom preko celog ekrana - knap). Kancelarija sterilna. Ni dima, ni mirisa pečenja. Ma ništa. Jednostavno su ga uhlebili i ostavili da trune.
    Tako se kod nas postupa sa pametnim, školovanim kadrom. A da nam je znanja da ga iskoristimo, mogao je s*ebati još koji sistem! Sada bi odmah znali šta će da postigne, a ne da godinama čekamo oće l’ – neće l’ uspeti…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.