Koja je svrha posete Ane Brnabić Kosovu: "Neće imati toliki značaj kao kada bi došao Vučić"

Urednica portala KoSSev Tanja Lazarević kaže za N1 da poseta premijerke Ane Brnabić severu Kosova neće imati veliki značaj, koliko bi imala poseta Aleksandra Vučića.
"A Ana Brnabić ni nije neko čije je srce izgaralo da dođe na Kosovo. Ona se ni na koji način ovih godina nije potrudila da uspostavi makar tu tananu nit sa Srbima s Kosova, da bude 'kao jedna od nas', kako bi Srbi odavde komentarisali", kazala je Lazarević.
Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost ocenjuje za N1 da su i poseta Brnabić i pismo Olafa Šolca i Emanuela Makrona – simbolični.
"Diplomatskim oruđem koje se sada koristi želi da se kaže vlastima u Beogradu i Prištini da se očekuje da će se nešto desiti. Problem je što ne znamo šta će se desiti, jer su pozicije Beograda i Prištine različite", kaže Vladisavljev.
 
Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić danas će posetiti Kosovo i Metohiju. To će biti njena prva poseta Kosovu iako se sprema da uskoro preuzme po treći put kormilo vlade Srbije. Brnabić će posetiti samo sever Kosova, tačnije opštine severnu Kosovsku Mitrovicu i Leposavić, ali ne i srpske opštine južno od Ibra. Zato se mnogi pitaju, koja je svrha njene posete u ovom trenutku? 
 
Neki kažu da je tajming idealan. Da li je? Sa kakvim porukama dolazi? Kako na njenu posetu gledaju Srbi na Kosovu, a kako politički zvaničnici u Prištini?
 
Pripreme za dolazak Ane Brnabić traju danima, kaže Lazarević.
 
"Vidljive pripreme traju barem dva dana. Juče je bio radni dan za sve zaposlene u kulturnom centru u kojem će Ana da boravi. Takođe i u bolnici. Svi zaposleni u institucijama, da ne kažem kojim, dobili su cirkularnu poruku od svojih uprava da se pripreme za dolazak Brnabić. Od ranih jutarnjih sati danas su intenzivirane te pripreme", rekla je Lazarević.
 
Dodala je da su pripreme velike što se tiče vlasti, ali da je za građane dan kao i svaki drugi.
 
Na pitanje da li se Srbi s Kosova raduju dolasku premijerke, kako to pišu neki mediji, Lazarević kaže da to nije tačno.
 
"Naravno da se ne raduju, ali s obzirom da je Srpska lista ekstrahovana iz realnosti, oni pričaju o nekom oduševljenju građana. Ovde stanovnici imaju mnogo briga, mnogo muka, i usred tenzija ovakva poseta ne bi trebalo da za njih ima neki značaj, osim što to podvode pod visoku politiku. A ni Ana Brnabić nema politički značaj kakav bi imala poseta Aleksandra Vučića", naglasila je Lazarević.
 
Prema njenim rečima, ima jedino pošalica, piše N1.
 
"Mitrovica je tradicionalna sredina, vrlo homofobična, sada se pošalice upućuju na račun lokalnih predstavnika vlasti koji treba da iskažu oduševljenje dolaskom Brnabić", navodi urednica KoSSeva.
 
O tome da li poseta Brnabić treba da pokaže da je ona svoj na svome i da disklejmer nije samo disklejmer, Lazarević kaže da bi poseta premijerke trebalo da ima veliki značaj, ali...
 
"Na žalost, taj značaj imao bi predsednik Vučić. Da je premijer jedne zemlje, trebalo bi da bude značajnija funkcija od predsednika, poseta premijera bi bila značajanija u potvrđivanju srpske državnosti, ali to u našoj državi nije tako", kazala je.
 
Ceo tekst N1 čitajte OVDE.
  • Glas razuma

    05.09.2022 14:52
    Jbg, ko danas brani Kosmet- tako će i biti ...
  • Samo pitam

    05.09.2022 14:51
    E moji desničari, pa On vas baš za..ebava, a?
  • Gavril

    05.09.2022 14:24
    Svrha posete je samoreklama sebe i stranke koje narod plaća iz svog novčanika ,nikakve koristi, dok država propada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.