Miroljub Petrović optužen za nadrilekarstvo i dalje reklamira svoje "usluge"

Miroljub Petrović koji je optužen za nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo, usled kojeg su dve osobe preminule, nastavio je da se na internetu reklamira i prodaje preparate.

Blic navodi da mesec dana nakon podignute optužnice, ovaj pseudoakademik poznat po nadrilekarskim i antivakserskim stavovima na internetu reklamira svoj "program lečenja" i prodaju tinktura i preparata. 

Na Petrovićevom Jutjub kanalu se objavljuju reklame i u jednoj od poslednjih objava sa imenom "Pobedio sam tumor pluća" hvali se mejlovima koje je, navodno, dobio od ćerke jednog čoveka kojem je dijagnostikovan tumor pluća i kojem je poslao svoj "program lečenja". U ovom i drugim snimcima, navodi Blic, zainteresovane upućuje na sajt "Institut za prirodnu medicinu" gde se može pročitati program lečenja i naručiti preparati, odnosno daje savete koji se pominju u krivičnom postupku. 

Pravnici sa kojima je razgovarao beogradski list su naveli da, iako je Petrović formalno i dalje nevin, postoji osnov da se do donošenja presude reklamiranje i prodaja preparata zaustavi. 
 
"To što u ovom slučaju nije doneta presuda ne znači da neko ko je okrivljen za nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo može nesmetano da 'leči' ili prodaje proizvode za koje tvrdi da su 'lekovi'. Kao što se zatvaraju ordinacije gde je došlo do nekog krivičnog dela na štetu pacijenta, tako i u ovom slučaju tužilac ima ovlašćenje da reaguje i da traži zabranu reklamiranja i obavljanja delatnosti", navode pravnici. 
 
Optužnicu protiv Miroljuba Petrovića je podiglo Osnovno tužilaštvo u Leskovcu za krivična dela nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo i u njoj se kaže da je bez dozvole za lek, odgovarajuće stručne spreme i dozvole za proizvodnju leka, spravljao biljne lekove-tinkture, ekstrate, čajeve i sokove i iste prodavao različitim licima i bez odgovarajuće stručne spreme lečio više lica, između ostalih sada pokojne S.P. iz Skoplja i M.B. iz Novog Sada. Za ova dela propisana je kazna od dve do 12 godina.
 
Miroljub Petrović je poznat po brojnim lažnim i pseudonaučnim tezama koje je iznosio u javnost preko interneta ili na tribinama širom Srbije. On je diplomirani geolog, koji tvrdi da je zvanje doktora filozofije stekao u Rumuniji, a kurs medicine u Americi.
 
On je takođe 2018. godine saslušan od strane policije zbog propagande o štetnosti MMR vakcine, zagovaranja nevakcinisanja dece i širenja panike, ali nije poznato kako se ovaj postupak završio. 
  • Nikola

    07.09.2022 06:30
    Miroljub je dobro govorio kad je rekao da će zlo na sve svoje pokvarene načine pokušati da ugnjetava pobožne ljude koji se trude da čine dobro, ali svi znamo koja struktura nikad nije odgovarala za više decenijske krađe i pomirili smo se s tim da je to tako i ako se potajno nadamo da će doći neko ko je u delima ko Miroljub na rečima i da se ne nađe neko ko će reći da je teokratija primitivna jer se zakona plaši samo onaj koji ga krši! Pozdrav
  • vitabrevis

    06.09.2022 15:18
    Sve dok ne "izleči", nekog od onih škaljarsko-kavačko-belivukovskih članova. Ne poznaju pravo, ali neopraštaju prevare...
  • Bojan

    06.09.2022 11:58
    Pa i manastiri prodaju svoje tinkture .koja je razlika ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.