PKS: Tržište mleka u Srbiji će se stabilizovati u oktobru, sir će poskupeti

Tržište mleka u Srbiji će se stabilizovati u oktobru, kao rezultat toga što će se smanjiti ili ograničiti izvoz mleka u određenoj meri.
PKS: Tržište mleka u Srbiji će se stabilizovati u oktobru, sir će poskupeti
Foto: 021.rs
To je izjavio direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović uz dodatak da se to ne odnosi na zemlje "Otvorenog Balkana" gde više neće biti nikakvog ograničavanja.
"Ova situacija nije samo u Srbiji. Nedostatak mleka se oseća u celoj Evropi i cena zbog toga skače. Poljska kao veliki proizvođač, pa i Bosna i Hercegovina kao naš komšiluk, odakle smo uvozili dosta mleka, u ovom trenutku ne izvozi i zato je došlo do trenutne nestašice mleka i možemo da očekujemo za jedno mesec dana smirivanje situacije i balansiranje ovog nedostatka", rekao je Vesović za RTS.
Istakao je da će se smanjiti izvoz, a cena će biti povećana, pa će time i primarni proizvođači dobiti veću cenu čime će i oni biti zadovoljniji.
 
"Možemo da očekujemo da će doći do promene poslovnih politika kompanija - manje će proizvoda ići u izvoz, manje proizvoda će ići u proizvodnju sireva, da će se praktično okrenuti proizvodnji više mleka i imaćemo veće količine", rekao je Vesović.
 
Na pitanje da li će mlečni proizvodi i sirevi poskupeti, on je rekao da sigurno hoće, i na lokalnom i na evropskom tržištu.
 
"Očekivano je da će biti smanjena proizvodnja sireva, nekih sireva možda neće ni biti, a da će cena onoga što bude bilo na tržištu biti veće, jer tako funkcioniše tržište", rekao je Vesović.
 
Ukazao je na to da će cena energenata i hrane rasti i da se to neće zaustaviti ove godine, već da je reč o "procesu koji je nepovratno krenuo u tom smeru, samo je pitanje kako izbalansirati tu realnost sa realnosti inflacije i kupovnom moći".

Teme

mleko
  • Ja

    09.09.2022 15:31
    Sir ce poskupeti ?

    Pa vec je 1300-1800 din / kg za ista 'prihvatljivo' - gauda, trapist, kackavalj itd.

    Koliko hiljada litara mleka ide u 1 kg sira ?
  • Miki

    09.09.2022 12:31
    Izvinte
    Kaže stručnjak iz PKS cena hrane i energenata će samo rasti i to je nepovratan proces. Sada se ja pitam hoće li i plate početi da rastu ili će ipak to sve morati da " sredi" kuka i motika na ulici?
  • Kum

    08.09.2022 14:14
    Sir
    Neka sir vec sad ne kupujemo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.