Novi sistem naplate putarine do kraja septembra: "Nećete gubiti vreme na naplatnim rampama"

Do kraja septembra očekuje se uvođenje zajedničkog sistema elektronske naplate putarine pod nazivom "Otvoreni Balkan", koji će doneti izmene vozačima na putu.
Novi sistem naplate putarine do kraja septembra: "Nećete gubiti vreme na naplatnim rampama"
Foto: 021.rs
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je ovaj sistem u fazi testiranja, a važi za naplatu putarine na auto-putevima zemalja članica Inicijative "Otvoreni Balkan", odnosno važi za Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju.
Izmenom sistema naplate vozači će moći samo s jednim TAG-om da plaćaju putarinu bez zaustavljanja ili kupovine bilo kog drugog dodatnog uređaja.
Biće jeftinije za pet odsto, a očekuje se da Bugarska bude još jedna od zemalja u ovom sistemu.
 
"Nećete gubiti vreme na naplatnim rampama, međutim, nije uvek sve baš idealno. Mnogo se dobija ovim, imaću jedan TAG, a ne tri, ali recimo u Hrvatskoj kad platite 50 evra, odmah dobijete 22 odsto još na tu sumu vam ubace, odnosno, imate popust od 22,5 odsto", kaže profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić.
 
Najavljeni jedinstveni sistem elektronske naplate putarine, namenjen građanima Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" biće u funkciji do kraja septembra a mehanizam je trenutno u fazi testiranja.
 
To je potvrdio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović koji je objasnio da će "bilo koji korisnik ETC naplate u bilo kojoj od tih zemalja moći samo s jednim TAG-om da plaća putarinu, bez zaustavljanja ili kupovine bilo kakvog dodatnog uređaja ili kartice u zemljama u kojima nije njegovo vozilo registrovano".
 
Portal eKapija objasnio je da će tu uslugu moći da koriste oni koji već imaju ili nabave TAG za elektronsku naplatu i to tako što će na prodajnom mestu, benzinskoj pumpi, moći da traže da im taj uređaj bude preveden na "Open Balkan", kao i da preko servisa "Puteva Srbije" registruju svoju platnu karticu.
 
Naplaćena putarina preko tog sistema bile jeftinija za pet odsto i u Srbiji, i u Albaniji i Severnoj Makedoniji.
 
Kako je ranije izjavio v.d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, stručne službe preduzeća koja su u te tri zemlje zadužena za naplatu putarine, prošla su kroz tehničke karakteristike tih naplatnih sistema i ustanovljeno je da su navedeni sistemi u skladu sa preporukama i direktivama Evropske komisije koja se bavi naplatom putarine u Evropskoj uniji.
 
On je dodao i da su proizvođači sistema za naplatu putarine - Institut "Mihajlo Pupin" u Srbiji, "Aselsan" u Severnoj Makedoniji i "Autostrada" u Albaniji radili na pripremi potpisivanja NDA sporazuma koji podrazumevaju međusobnu saglasnost o čuvanju i razmeni podataka, kao i o njihovoj poverljivosti.
 
Inače, do sada je u Srbiji prodato 572.000 uređaja za elektronsku naplatu putarine.
  • Igor

    12.09.2022 20:07
    Zašto?
    Ne razumem iz kog razloga nemamo kao zemlje u okruženju nalepnice koje se kupuju na svim pumpama i važe od 1 do 365dana zavisi koliko planirate da koristite puteve u našoj zemlji, ako ste u prelazu platite 1 dan ako ostajete 7dana toliko platite ako putujute svaki dan platite uz popust 365 dana, što to ne može kod nas. Ako ne kupite nalepnicu i zaustavi vas policija kazne su ogromne npr pre par god u Mađarskoj je kazna bila 500eura! Tako da bi garant svi plaćali putarinu. Policija je u vozilima već opremljena sa čitačem nalepnica za registracijama pa verujem da treba dodati samo softver za čitanje i nalepnice za putarine!
  • Millos

    12.09.2022 17:28
    Poluautomatski
    ENP u Srbiji i Publci ima zaposlenog koji stiska dugmić da ti naplati i da digne spusti rampu. Ako majstor ode da piša ne čita senzor. Ako je umoran spusti ti rampu na krov. Ako ošzetiš auto ili pogineš nestanu snimci.
  • Kalčica

    12.09.2022 17:17
    Korak napred...
    Svi mi pismeni koristimo tag odavno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.