Mladi u Srbiji roditeljsku kuću napuštaju u ranim tridesetim, a u Švedskoj sa 19 godina

Mladi ljudi u Srbiji roditeljsko gnezdo napuštaju u proseku sa 31,4 godine, podaci su Eurostata za 2021.
Mladi u Srbiji roditeljsku kuću napuštaju u ranim tridesetim, a u Švedskoj sa 19 godina
Foto: 021.rs
Eurostat je analizirao koliko mladi ljudi, u zavisnosti od države, u proseku imaju godina kada odlaze iz roditeljskog doma. 
 
Na nivou Evropske unije (EU), mladi roditeljski dom napštaju u proseku sa 26,5 godina. Ipak godine napuštanja kuće u kojoj su odrasli zavise od države do države, prenosi Nova ekonomija.
Na nivou EU, mladi u Portugalu su najstariji u trenutku osamostaljenja, odnosno imaju 33,3 godine, slede mladi u Slovačkoj sa 30,9 godina, Grčkoj, 30,7 godina i Bugarskoj gde imaju 30,3 godine kada odlaze iz roditeljskog doma. 
Nasuprot tome, mladi u Švedskoj u proseku roditeljski dom napuštaju sa 19 godina, u Finskoj sa 21,2 godine, u Danskoj 21,3 godine i Estoniji 22,7. 
 
U većini severnih i zapadnih zemalja, mladi su u proseku napuštali roditeljski dom u ranim i srednjim dvadesetim, dok je u južnim i istočnim zemljama prosečna starost bila u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim.
 
Muškarci su, na nivou EU, napuštali roditeljsko domaćinstvo u proseku sa 27,4 godine, a žene sa 25,5 godina. 
 
Ovaj trend je primećen u svim zemljama, odnosno mlade žene su u proseku napuštale roditeljsko domaćinstvo ranije od mladića.
 
Najveći jaz među polovima pronađen je u Rumuniji, gde su mladi muškarci otišli iz roditeljske kuće u proseku ​​sa 30,3 godine, a žene sa 25,6 godina (4,7 godina razlike), sledi Bugarska (gde je razlika 3,5 godine u korist žena). 
 
Nasuprot tome, Švedska, Danska i Irska zabeležile su najmanji jaz između mladih muškaraca i žena koje napuštaju roditeljski dom: 0,4, 0,5 i 0,9 godina. 
 
Rodni jaz je bio izraženiji u zemljama u kojima su mladi kasnije napustili roditeljski dom, a manje u zemljama iz kojih su otišli ​​ranije.

Teme

mladi
  • dijasporac

    12.09.2022 20:41
    @Saša
    Nije istina da je u USA i zapadnim zemljama trend da mladi ostaju kod roditelja, i dalje svaki normalan mladi covek gleda da zapocne svoj samostalan zivot sto pre. Zato trziste nekretnina i dalje raste, u trenutku kada bude istina to sto pises urusice se i to trziste jer nece biti koga da kupuje nekretnine.

    Ja sam od mojih roditelja otisao na studije u Begrad a kad sam se po okoncanju istih vratio u NS nisam se nastavio da zivim kod njih jer sam vec radio i imao dovoljno novca da iznajmim svoj stan. Mladji brat je zavrsio studije u NS i ziveo je kod roditelja dok ja nisam iznajmio stan te smo zajedno ziveli 3 godine a po zaposljavanju se osamostalio i gurao svoj zivot. Mnogi drugi poznanici su se osamostalili od roditelja kad su smogli mogucnosti za to a opet dosta njih i dan danas zive u roditeljskim stanovima i kucama. Narocito je to izrazeno u delovima grada gde preovladavaju porodicne kuce, najcesce u prizemlju zive roditelji a sinovi su u potkrovlju ili na spratu sa svojim porodicama.
  • Vladan

    12.09.2022 07:36
    @Komša sa prvog

    Ala će ta deca da pobegnu od tebe i te livade što si im kupio...
  • @k90

    12.09.2022 01:09
    o cemu ti?
    Kakve veze ima kapitalizam sa ''izrabljivanjem''? Ti shvatas sta je ekonomska politika a sta je socijalna politika i razlike istih ili si preskakao Ustav u srednjoj skoli? Citav razvijeni svet je u kapitalizmu (vecinski privatno vlasnistvo) a niko ih ne izrabljuje jer imaju razlicitu socijalnu politiku (socijalna politika nije vezana ni za kapitalizam ni za komunizam jer to su ekonomske politike) i prvenstveno nemaju drzavu koja ih vaspitava da budu robovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija