Košutić: Radioaktivni otpad u Vinči opasnost za građane, ogromna količina i dalje u starim hangarima

Specijalista fizičkih nauka Duško Košutić izjavio je danas da Institut za nuklearne nauke "Vinča" predstavlja opasnost za stanovništvo, jer radioaktivni otpad u "Vinči" i dalje čeka skladište.

Košutić je za list Nova upozorio da se ogromna količina radioaktivnog otpada, proizvedena u bivšoj Jugoslaviji, i dalje nalazi u dva stara hangara "Vinče", na 12 kilometara od centra Beograda.

"Novi hangar H3, koji je i objekat za bezbedno skladištenje takvog otpada, napravljen je još 2009. godine, ali je i dalje prazan. U tom hangaru bi trebalo da se skladišti otpad prepakovan iz prva dva hangara, a nakon toga da se prebaci na trajno odlagalište", kazao je Košutić, koji je bio član ekipe iz "Vinče", koja je uklanjala municiju od uranijuma nakon NATO bombardovanja SRJ.

On je dodao da država ništa ne preduzima u rešavanju tog problema već 15 godina.
 
Košutić je rekao da će procedura skladištenja otpada u novi hangar trajati godinama, jer mora da se vidi čega ima i koliko.
 
"U hangarima su burići sa radioaktivnim otpadom koji vremenom korodira i može da dođe do curenja. Ako ne može da se priđe burićima, onda ne možete da zaključite šta se tamo dešava dok nešto ne počne da curi i to ne primetite u vodi ili zemlji", kazao je Košutić.
 
On je istakao da se u Srbiji i dalje stvara radioaktivni otpad.
 
"Ljudi u industriji rade sa defektoskopima, sa iridijumom, selenom i dodje vreme kada oni moraju da se odlože i zamene drugim radioaktivnim izvorima. I dalje imamo određen broj gromobrana koje treba poskidati i negde skladištiti, u zvaničnoj upotrebi imamo i jonizacione detektore dima", rekao je Košutić.
  • Gox

    12.09.2022 11:56
    ahaha, i onda je kvadrat 2-3000 evara u Srbiji... i svi se otimaju da ga kupe. Jezivo. Ovo nas je izdala nasa sopstvena drzava, po ko zna koji put u istoriji
  • dogodine u Botošu

    12.09.2022 10:20
    Evo samo da vratimo Kosovo i smirimo gejeve pa ćemo lako sa radioaktivnośću. Maja brine o tome, nema frke.
  • Ana

    12.09.2022 10:18
    Svaka vama čast ali ovi na vlasti se razumu samo u beton i pare i prodavanje magle.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.