AKS: Smeniti direktora Geozavoda i imenovati sposobnu osobu

Advokatska komora Srbije smatra da je neophodno smeniti direktora Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borka Draškovića.

Komora navodi da treba imenovati osobu koje će imati sposobnosti da sa svim relevantnim subjektima u primeni zakona i rešavanju problema u radu ostvari saradnju "bar na nivou elementarne stručnosti i korektnosti", saopštio je danas Upravni odbor AKS.

U saopštenju se navodi da je sajt RGZ zloupotrebljen objavom saopštenja da je Zavod podneo krivičnu prijavu u cilju odbrane integriteta institucije protiv lica za koje se navodi da su koordiniranom opstrukcijom na napore države Srbije za reformu sistema upravljanja nepokretnostima, izvršila niz krivičnih dela protiv RGZ.

"To nije prvi put da RGZ opstruiše napore Advokatske komore Srbije, koju predstavlja njen predsednik, koji istovremeno i potpisuje odluke Upravnog odbora Komore, u ukazivanju na odstupanje Zakona o upisu u katastar nepokretnosti i vodova od sistemskih zakona, na neblagovremenost u postupanju u radu, kao i na činjenicu da promena u RGZ ne obavljaju samostalni stručni kadrovi - minimum diplomirani pravnici, već njihov rad kontroliše i usmerava stručnjak (najčešće načelnik) geodetske struke", navode u Advokatskoj komori Srbije.
 
Podneta krivična prijava predstavlja samo nastavak neadekvatnih i agresivnih koraka aktuelnog direktora RGZ, koji narušavaju ugled Advokatske komore Srbije i njenih organa, dodaje se.
 
U saopštenju AKS se navodi da su ukazivali na nedostatke u funkcionisanju RGZ, predlažući rešenja kojima bi se interesi građana ostvarivali u skladu sa Zakonom i Ustavom Srbije.
 
"Republički geodetski zavod zbog nagomilanih nerešenih predmeta i ostalih problema u radu ovom krivičnom prijavom skreće pažnju sa realnih problema, a sa kojima očigledno nema kapacitet da se izbori", navodi se u saopštenju.
 
Direktor RGZ je predstavio da je u sukobu i da trpi opstrukcije Javnobeležničke komore Srbije, Advokatske komore Srbije i predstavnika tri sindikata zaposlenih u ustanovi kojom rukovodi, čime priznaje da nema sposobnosti da ostvari saradnju sa subjektima koji su značajni u primeni zakona i rešavanju očiglednih problema u radu, odnosno primeni Zakona o upisu u katastar nepokretnosti i vodova, zaključuje se u saopštenju.
  • Bananamen

    12.09.2022 13:20
    Botovi, idete li nekad vi u katastar? Zasto radite protiv sebe ako vec morate da radite za gazdu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.