Izveštaj o pregovorima sa Kosovom: Vučić najzaslužniji za dogovor o ličnim kartama

Vlada Srbije dostavila je Skupštini Izveštaj o pregovaračakom procesu sa privremenim institucijama u Prištini, koji će biti predstavljen na sutrašnoj sednici posvećenoj Kosovu.

U izveštaju se između ostalog navodi da je Aleksandar Vučić najzaslužniji za dogovor o ličnim kartama, a pojašanjava se i zašto nije potpisana deklaracija o nestalima, kako je rešen problem elektrosnadbevanja na severu Kosova i kako je Priština pokušala da uvede vize na 90 dana Srbima, piše portal Nova.rs.

U tom dokumentu između ostalog piše da je u tom periodu održano ukupno 17 sastanaka u okviru dijaloga, od kojih su tri održana na visokom političkom nivou, sedam na nivou glavnih pregovarača, dok je osam sastanaka realizovano na ekspertskom nivu. U Izveštaju se međutim ističe da je tokom prethodnih 14 meseci dijalog postao samo sredstvo za upravljanje bezbednosnim krizama, koje, kako se navodi, pokreće prištinska strana.
 
Na sastancima se razgovaralo o registarskim tablicama i ličnim dokumentima, energetici, a na svakom od njih je sprska strana insistirala na formiranju Zajednice srpskih opština, piše u dokumentu.
 
Kao jedan od najznačajnijih rezultata dijaloga tokom pomenutog perioda je dogovor o Mapi puta za implementaciju energetiskih sporazuma iz 2013. i 2015, piše portal Nova.
 
U izveštaju piše i da se sistematičnost opstrukcija Prištine videla i u razgovorima o rešavanju problema nestalih. Nakon što je srpska strana prihvatila statusno neutralni i izbalansirani predlog deklaracije (o nestalima), koji je formulisala EU, Priština je počela da insistira da se u tekst doda kategorija nestalih koja se označava kao “enforced disappearances”.
 
“Priština je uvođenjem ove jezičke konstrukcije pokušala da spreči usvajanje dokumenta o nestalim licima znajući da će ona za Beograd biti apsolutno neprihvatljiva. Taj termin je striktno definisan Deklaracijom Generalne skupštine UN i Međunarodnom konvencijom o zaštiti svih lica od prisilnog nestanka. Prihvatanjem ovog zahteva Srbija bi postala odgovorna za sve slučajeve prisilno nestalih lica na području KiM”, piše u Izveštaju.
 
Dalje se navodi da je u proteklom periodu bilo ukupno 158 etnički motivisanih incidenata protiv Srba i SPC u Pokrajini.
 
Deo Izveštaja posvećen je odluci Prištine da uvede izlazno-uvozne dokumente. Time su se tamošnje vlasti, kako se navodi, namerile da Srbima sa Kosova faktički izdaju vize na 90 dana za boravak u sopstvenim kućama.
 

Tekst u celini čitajte na portalu Nova

  • Liman

    13.09.2022 09:17
    ?
    Znaci, predsednik je odgovoran za priznavanje dokumenata od drzave koju ne priznajemo....
    Ajd botovi lupajte minuse, time necete sakriti cinjenicu sta je vas vodja uradio
  • White

    13.09.2022 09:10
    Sve u ovoj drzavi je bolesno,pocevsi od vrha...
  • Dejan

    13.09.2022 07:51
    jarinje i branjak
    Zasluzan je za izdaju narodnih interesa i gazenje Usatva R.Srbije. Ostavlja svoje zaduzbine na Jarinju i Brnjaku koje pre njega nisu postojale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.