Koliko novca staviti u kovertu za svadbu: "Prijateljima 100 evra, familiji - po zasluzi"

Dilemu oko toga šta je najbolje pokloniti mladencima za svadbu građani uglavnom rešavaju tako što se odluče da poklone kovertu sa novcem.
Koliko novca staviti u kovertu za svadbu: "Prijateljima 100 evra, familiji - po zasluzi"
Foto: Pixabay

Za te prilike u koverti je uglavnom ne više od 100 evra, pokazala je anketa koju je Danas sproveo. Čak 91 procenat od više od 2.000 učesnika ankete izjasnilo se da na svadbu nosi kovertu sa novcem, a najveći broj, njih 43 odsto, smatra da je najprikladnija suma od 50 do 100 evra.

"Bez 100 evra ne vredi kretati, novac nikada manje nije vredeo", prokomentarisao je jedan građanin na Danasovoj Fejsbuk stranici.
 
"Stavljam koliko imam", jedan je od čestih komentara.
Oko trećine učesnika može da priušti da put svatova krene i sa 200 evra u koverti, a samo devet procenata izdvaja i do 500 evra za mladence. Više od 500 evra za svadbeni poklon može da izdvoji tek dva procenta građana.
 
Međutim, oko 11 odsto gostiju, u kovertu stavlja sumu manju od 50 evra.
 
Pojedini su komentarisali da izbegavaju odlaske na svadbe upravo ne bi li se oslobodili troškova koje ne mogu da finansiraju.
 
"Nemam ni za kovertu", pisali su neki građani, dok su neki nalazili i duhovitija rešenja, da u kovertu stavljaju "novčanice od 30 evra" ili "puno papirića sa lepim željicama, pa se mladenci iznenade".
 
Odluka o tome koliko para poneti na svadbu kao poklon jasno zavisi od finansijske moći gosta, ali se mnogi pri toj odluci rukovode i time ko su domaćini, dok je nekima najbitnije da "pokriju cenu stolice".
 
"Zavisi kod koga idem na svadbu. Ako idemo kod kolega gledamo da pokrijemo cenu stolice. Ako su prijatelji onda 100 evra, ako je familija - po zasluzi!", piše u jednom od komentara.
 
Da bi ipak uz novac trebalo poneti i neki poklon, smatra pet odsto ispitanika, dok tek četiri procenta gostiju na svadbe ne nosi novac, već samo poklon, piše Danas.
 
"Kakva koverta?! Još uvek krčmim servise za kafu koje sam dobio na svojoj svadbi."
Ukoliko bi ipak birali poklon za mladence umesto novca, učesnici ankete su se izjasnili da bi možda poklonili nešto od bele tehnike (10 odsto), vaučer za putovanje (šest odsto), nakit (pet odsto) ili neki komad nameštaja (jedan odsto).
 
Njih 11 odsto bi ipak izabralo nešto drugo umesto ponuđenih odgovora, ali se najveći broj (67 procenata) i dalje drži koverte kao najbolje varijante.
 
Komentari svedoče da je odlazak u goste na svadbu za mnoge postao luksuz, ali i da su se vremena promenila.
 
"Stavljam u koverte onu ambasador ćebad, miksere, daske za peglanje, usisivače i bombonjere što sam dobila pre tačno 32 godine kad sam se udala", piše naša čitateljka.
 
U drugom komentaru se sumira: "Samo čestitka bez potpisa. Koliko traju današnji brakovi i to je dosta!"
  • ...

    14.09.2022 17:35
    Ne idem na svadbe.
  • A

    14.09.2022 17:20
    A
    A koji moj pravis svadbu ako nemas para za sve? Da ti neko pare poklanja...to moze samo roditelj,sestra i brat pa i to je pitanje?! Svako ko je pozvan zna da se neide praznih ruku,cvece,pristojan poklon...pare nikom i nikad! To je trgovina,obmana pa i vrsta iznude!
  • Nemanja

    14.09.2022 17:01
    Chemical wedding
    Svadba nije zajednička proslava Nove godine ili zajednički roštilj na kom se dogovara "učešće". Ako nemate finasijskih mogućnosti da me isfinansirate kao gosta, onda me nemojte ni zvati, jer postoji jako dobra šansa da ja nemam mogućnosti da vam to refundiram. Jednom jako dobrom prijatelju sam propustio svadbu jer bukvalno nisam u datom trenutku imao da kupim autobusku kartu do mesta održavanja...svoju svadbu sam organizovao kao žurku, pokloni su nam bili besplatno ustupljen prostor od priajtelja, besplatno pozajmljeno ozvučenje od drugog prijatelja, trošak sandučar pun piva i viskija i to je to. Svima bilo lepo :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.