Vučić uručio orden Orbanu: "Mađarska može da se osloni na Srbiju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje.
Vučić uručio orden Orbanu: "Mađarska može da se osloni na Srbiju"
Foto: 021.rs

Vučić je rekao da je taj orden najviše priznanje koje Srbija ima, te naglasio da mu je neizmerna čast i posebno zadovljstvo da odlikuje mađarskog premijera.

Kazao je da to odlikovanje dodeljuje velikom i iskrenom prijatelju Srbije i srpskog naroda za, kako je precizirao, izuzetna dostignuća u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih i bratskih odnosa između Srbije i Mađarske.
Zahvalio se Orbanu na snažnom doprinosu unapređenu sveukupne bilatralne saradnje dve države koja je, kako je kazao, u stalnom usponu i koja je dostigla svoj najviši stadijum, bez presedana u modernoj istoriji.
 
"Veoma smo zahvalni mađarskim prijateljima, ali pre svega Vama lično na podršci koju potpuno otvoreno, nedvosmileno i u svakoj prilici pružate Srbiji, kako na njenom evropskom putu, zalažući se za njeno punopravno i skorije članstvo u EU, ali tako i po svim važnim regionalnim pirtanjima", rekao je Vučić.
 
Prema njegovim rečima, građani Srbije istinski cene takve prijatelje i takve komšije. Kazao je da je odlika pravih prijatelja da podržavaju jedni druge u teškim trenucima, te naglasio da je Orban smogao snage da bude uz Srbiju u momentima kada je, kako je kazao, mnogo lakše bilo da to ne čini.
 
"Zato budite sigurni da će Mađarska uvek moći da računa na iskreno prijateljstvo i podršku Srbije", rekao je Vučić.
 
Zahvalio se premijeru Madjarske što uvek, kako je kazao, ima u vidu dobrobit Srbije i njenih građana i na spremnosti da se lično angažuje na snaženju veze dve države.
 
Orban: Orden ohrabrenje za ono što ću činiti za Srbiju
 
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da mu je čast i da odlikovanje shvata kao ohrabrenje za ono što će od danas činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva.
 
"Kada sadašnja vlada i ja lično radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva ispunjavamo staru spoznaju. Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj", kazao je Orban i dodao da dve zemlje povezuju istorija, geografija i viševekovno prijateljstvo.
 
Prema njegovim rečima, zajednička misija i odgovornost Srbije i Mađarske su da "odbrane južna vrata Evrope".
 
Povodom politike sankcija Evropske unije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, rekao je da "niko od nas nije u lakoj situaciji".
 
"Priroda sankcija je takva da se o njima odlučuje na mestima koja su daleko od zemlje protiv koje se uvode", rekao je mađarski premijer i dodao da je Mađarska "bliže sankcionisanoj zemlji Rusiji".
 
"Evropljani su energetski patuljci koji uvode sankcije protiv energetskog džina. Takva stvar je neuobičajena u istoriji i ne može voditi ka dobrom", rekao je Orban i izrazio želju da se "politika sankcija u Briselu stavi na razumnije temelje".
 
Govoreći o srpsko-mađarskim vezama, Orban je rekao i da je samo u jednoj tački to prijateljstvo "okrnjeno", u vaterpolu, gde se Srbija i Mađarska, kako je naveo, moraju boriti jedna protiv druge.
  • Y

    17.09.2022 08:54
    Y
    Dodelio orden coveku koji je skoro bistu otvorio Miklosu Hortiju ratnom zlocincu i fasisti!!! Ovo nije sramota vec Zlocin i ponizenje nad sopstvenim narodom i nevinim ztvama!
  • Hm

    16.09.2022 20:16
    Hm
    Što ste zlo od naroda, u svemu vidite crno. Naravno, prošlost se ne zaboravlja, ali zato neka se kroji bolja budućnost. Živela Madjarska i Srbija, zajedno smo jači!
  • Laloš

    16.09.2022 14:29
    Diktatori zbijaju redove. A Orbanu će trebati ozbiljno utreniran nosač za svu gvožđuriju koju je dobio u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija