GIZ daje više od pola miliona evra za nove projekte zapošljavanja u Srbiji

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su novi finansijski sporazum.
GIZ daje više od pola miliona evra za nove projekte zapošljavanja u Srbiji
Foto: Pixabay

Ovaj sporazum ima za cilj jačanje uloge jedinica lokalne samouprave u oblasti politike zapošljavanja i socijalnog preduzetništva, saopšteno je danas.

U prvoj fazi obezbeđeno je 550.000 evra koje će, kao bespovratna sredstva, biti dodeljena za sprovođenje inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja.

Ministarka za rad Darija Kisić istakla je da se podsticanjem razvoja i unapređenja lokalne politike zapošljavanja i socijalnog preduzetništva doprinosi ostvarivanju ciljeva lokalnog ekonomskog razvoja.
 
Jačanje lokalne politike zapošljavanja jedna je od mera predviđenih Strategijom zapošljavanja u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, podsetila je ministarka Kisić, koja je zahvalila GIZ na finansijskoj podršci.
 
Ona je dodala da će kroz saradnju sa GIZ posebno biti podržana inovativna rešenja koja će doprineti unapređenju položaja na tržištu rada pripadnika teže zapošljivih nezaposlenih lica i društveno osetljivih grupa.
 
Kisić je ukazala da Zakon o socijalnom preduzetništvu kao društveno osetljive grupe naročito prepoznaje osobe koja se nalaze u sistemu socijalne zaštite, teže zapošljiva nezaposlena lica i lica iz posebno osetljivih kategorija, kao i pripadnike drugih osetljivih društvenih grupa, kojima je potrebna dodatna sistemska podrška i integracija na tržištu rada.
 
Vođa Programa "Migracije za razvoj" Marija Bogdanović navela je da je višegodišnja saradnja GIZ i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja primer kvalitetnog partnerskog odnosa i otvorenog dijaloga, kroz koji je realizovan niz zajedničkih aktivnosti kojima se doprinosi ekonomskom osnaživanju i poboljšanju kvaliteta života onih društvenih grupa koje se suočavaju sa više faktora otežane zapošljivosti.
 
Obezbeđena podrška jedinicama lokalne samouprave, prema njenim rečima, doprineće osnaživanju ovih kategorija i unapređenju ukupne situacije na lokalnom tržištu rada.
 
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objaviće u narednom periodu Javni poziv za jedinice lokalnih samouprava za dodelu sredstava za pilot sprovođenje inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.