Od početka godine 22 žene ubijene u porodičnom i partnerskom nasilju

Predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da su u Srbiji od početka godine ubijene 22 žene u porodičnom i partnerskom nasilju.
Od početka godine 22 žene ubijene u porodičnom i partnerskom nasilju
Foto: Pixabay
Ona je navela da u borbu protiv nasilja nad ženama i devojčicama treba da se uključe svi i da je borba protiv rodno zasnovanog nasilja odgovornost društva u celini.

"Кada shvatimo da nasilje u porodičnim i partnerskim odnosima nije privatna stvar koja se dešava u nečija četiri zida, već ogromna pošast koja pogađa celo društvo, verujem da će i naša borba biti delotvornija", kazala je Mihajlović.

Navela je da se to telo zalaže za uvođenje jedinstvenog registra nasilnika i da će u novom mandatu Vlade insistirati na što skorijem formiranju te evidencije.
 
Istakla je da je država donela neophodne zakone i strategije i da nadležne institucije sprovode obavezujuće protokole, ali da je potrebna i edukacija građana.
 
"Da postanemo svesni šta je sve nasilje, da nije sramota potražiti pomoć, da je odgovornost svih nas da prijavimo ukoliko znamo da se negde dešava nasilje, da ne štitimo već kaznimo sve one koji misle da imaju pravo da udare, vređaju, ponižavaju ili, nažalost, ubiju ženu", rekla je Mihajlović.
  • Xy

    20.09.2022 14:21
    Edukujte one koje rade u sistemu protiv zrtva,prvo krenite od njih .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija