Istraživanje: Novinari smatraju da je pravosuđe zatvoreno, a sudije da novinari nisu stručni

Novinari smatraju da je pravosuđe zatvoreno, da sudije ne smeju sa njima da komuniciraju, a pravosuđe smatra da novinari nisu dovoljno stručni i da krše mnoga prava.
Istraživanje: Novinari smatraju da je pravosuđe zatvoreno, a sudije da novinari nisu stručni
Foto: 021.rs
To su pokazala istraživanja Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Partnera za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija).
Sudija u penziji i autorka istraživanja NUNS-a Vida Petrović Škero izjavila je da se "sudije boje novinara koji će da ih izlože pritisku, dok novinari smatraju da sudije rade pod pritiskom vlasti", saopštio je NUNS.
Po rečima istraživačice Partnera Srbije Kristine Kalajdžić, veliki problem po novinare predstavlja i to što sudovi u 85 odsto slučajeva ne objavljuju vesti i saopštenja na svojim sajtovima, dok osnovna tužilaštva to ne rade u 72 odsto slučajeva.
 
Ona je istakla i problem "nepostojanja odgovornosti i stvarnih sankcija" za institucije koje ćute i koje su netransparentne u svom radu.
 
"U praksi ne postoje kazne za predsednike sudova ili portparole za neodgovaranje na upit novinara ili zbog neobjavljivanja vesti na sajtovima. Stoga, nedostatak stvarne odgovornosti omogućava ovim institucijama da se sve više zatvaraju", kazala je Kalajdžić.
 
Istraživanje NUNS-a, kako se dodaje, pokazalo je da se novinari u svom radu suočavaju sa velikim brojem barijera u dobijanju odgovarajućih podataka, jer postoji nepoverenje između predstavnika pravosudnih organa i novinara.
 
Novinari su ocenili da postoji i nedovoljna obučenost portparola u pravosudnim organima, koji bi trebalo da budu ključni izvor informacija za medije i da se zbog toga novinari često u izveštavanju okreću drugim izvorima podataka, koji pružaju samo ograničene mogućnosti za objektivno izveštavanje.
 
Redakcije najčešće nemaju novinare koji su specijalizovani isključivo za praćenje rada sudova i tužilaštava, a opterećenje novinara drugim poslovima u većoj ili manjoj meri onemogućava ih da redovno prate suđenja i tako na najneposredniji način dolaze do željenih informacija, dodaje se u saopštenju.
 
Rezultati izraživanja Partnera Srbije pokazuju da komunikacija sudova i tužilaštava sa novinarima, bilo usmena ili pisana, najviše zavisi od pojedinaca koji su unutar sudova, odnosno tužilaštava, zaduženi za komuniciranje sa javnošću.
 
Kada je reč o postupanju po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, to istraživanje je pokazalo da transparentnost sudova i tužilaštava opada ukoliko su predmet zahteva informacije koje su medijski interesantne i potencijalno uključuju nosice javnih funkcija.
  • Pa

    21.09.2022 05:50
    Pa
    Pa kada je 90% sudija i sudstva u SNS sekti! Sta ocekivati....ne sudi dati nesude?!
  • Običan građanin

    20.09.2022 20:20
    Vida Petrović Škero - poštovanje, bravo!
  • da

    20.09.2022 20:11
    Oboje je potpuno tačno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.