Kad Čanak ode, trojica političara imaće liderski "staž" duži od tri decenije

Predsednik i osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak najavio je da se nakon 32 godine povlači sa mesta prvog čoveka stranke.
Kad Čanak ode, trojica političara imaće liderski "staž" duži od tri decenije
Foto: Pixabay
Ukoliko ostane pri svojoj odluci, broj partijskih lidera koji su na čelu svojih stranaka duže od tri decenije biće sveden na - tri, piše N1.
 
U zbiru imaju punih 96 godina predsedničkog staža, a zajedničko im je to da su na liderskoj funkciji od osnivanja svojih partija, kao i to da nikad nisu imali protivkandidate na unutarstranačkim izborima.
Najduži staž na čelu jedne partije u Srbiji ima književnik i političar Vuk Drašković, koji predvodi Srpski pokret obnove još od 14. marta 1990. godine. Sa više od trideset godina stranačkog rukovođenja mogu da se pohvale još samo predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin (od 29. jula 1990) i lider radikala Vojislav Šešelj. Partije koje predvodi najdugovečniji liderski trojac u Srbiji već godinama nemaju značajniji uticaj na političkoj sceni, a sa pozicije šefa stranke nisu ih pomerili ni brojni partijski raskoli i izborni neuspesi.
I dok Drašković i Ugljanin ne razmišljaju o tome da napuste stranačko kormilo, Šešelj je odmah nakon aprilskih izbora najavio povlačenje sa funkcije predsednika partije, na kojoj se nalazi od 23. februara 1991. godine.
 
Šešelj je stranku vodio i dok se nalazio u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, koji ga je 2018. osudio na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.
 
Iz Tribunala u Hagu pušten je na privremenu slobodu u novembru 2014. godine, a u svom prvom obraćanju pristalicama nakon povratka u Srbiju rekao da je će njegovo privremeno puštanje na slobodu trajati "sve dok ne obori sa vlasti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića2.
 
Međutim, skoro osam godina nakon tog Šešeljevog "zaveta" radikali su odlučili da na predsedničkim izborima 3. aprila po prvi put od osnivanja stranke ne istaknu svog kandidata i da podrže upravo onog koga "obaraju" sa vlasti - Aleksandra Vučića.
 
Na parlamentarne izbore održane istog dana Srpska radikalna stranka izašla je samostalno, osvojivši tek nešto više od dva odsto glasova. Nekoliko dana kasnije, lider srpskih radikala obznanio je da je odlučio da se povuče sa čela stranke, navodeći da ga je na tim izborima "narod odbacio".
 
Iako odbačen od naroda, kako je to i sam konstatovao, Šešelj i dalje ima podršku partijskih saboraca, pa mu je tako Gradski odbor Srpske radikalne stranke Novi Sad početkom septembra "jednoglasno pružio bezrezervnu podršku".
 
Srpski radikali u Novom Sadu smatraju da "mesto predsednika stranke pripada dr Vojislavu Šešelju i uprkos njegovom najavljenom povlačenju sa te pozicije, novosadski radikali izražavaju "potpuno jedinstvo i saglasnost u stavu da Srpska radikalna stranka ima svog lidera, a njegovo ime se piše slobodom, prkosom i inatom".
 
"Kompletan Gradski odbor stavlja se na raspolaganje predsedniku stranke i izražava punu podršku njegovom ostanku na mestu predsednika", poručili su članovi SRS iz Novog Sada, dajući svom lideru povod da preispita odluku o povlačenju.
  • Dusan

    21.09.2022 18:42
    Primer
    Dobar primer za dacica,palmu, seselja,a pogotovu za krkobabica
  • Dudule

    21.09.2022 14:24
    Paraziti
    Tek sad smo ,gotovi, sta cemo bez njih_no ova srbija ima jos puno parazita
  • mile

    21.09.2022 11:24
    Dobio dvorac na pejicevim salasima,sluzbenu Skodu i preleti u napredni tabor..Bar da povede Kolara i ekipu pa da LSV progleda!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.