Uskoro kreće popis stanovništva, na tri pitanja ne morate da date odgovor

Popis stanovništva počinje 1. oktobra i trajaće mesec dana. Svako ima zakonsku obavezu da odgovori na postavljena pitanja tačno. Ipak, postoje tri pitanja na koja ne morate da date odgovor.
Uskoro kreće popis stanovništva, na tri pitanja ne morate da date odgovor
Foto: 021.rs
Od 8 časova 1. oktobra popisivači izlaze na teren i intervjue sprovode od vrata do vrata.  
 
Kako piše RTS, ako niste kod kuće, popisivač stavlja obaveštenje u poštansko sanduče na kojem ostavlja svoje podatke i kontakt popisnog info-centra sa kojim zatim stupate u kontakt, a kasnije sa popisivačem ugovarate njegov dolazak.
Zakonska obaveza je da se odgovori tačno popisivaču na postavljena pitanja. Postoje tri pitanja na koja ne mora da se dâ odgovor – o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.
Postoje pitanja koja su naizgled neobična, poput onog koje se postavlja muškarcima – koliko biološke dece imaju ili pitanja gde je živela majka u momentu rođenja deteta.
 
Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Korović kaže da su sva pitanja logična, iako možda ne izgledaju odmah tako.
 
"Deca iz seoskih sredina se rađaju u porodilištima najbližih gradova i onda se u ličnim podacima navodi mesto gde su se rodili, a ne gde su živeli. U nekom selu, analizom podataka ispostavilo bi se da se nije rodilo nijedno dete, jer piše da su se rodili u opštini. Ovako dobijamo pravu informaciju gde ste živeli po rođenju", navodi Korović.
 
Svi podaci koji se daju popisivaču su bezbedni i nigde neće biti publikovani, koriste se samo u statističke svrhe i nijedna druga institucija ne može da ih koristi, navodi RTS. To je garantovano Zakonom o popisu stanovništva, Zakonom o statistici, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Teme

POPIS
  • Lala

    25.09.2022 15:58
    Crnjak
    Mogli su to lepo pismeno odraditi preko formulara i postanskom dostavom. Ovako ljudi treba da dezuraju kada ce im neko doci u kucu ili stan.
  • Insajder

    25.09.2022 14:45
    @Bojan
    Кад си то изелаборирао, што ниси рекао све? Како су у неким општинама на тесту за пописиваче неки добили 20 од могућих 15 бодова? Како је у граду Новом Саду од 466 људи који треба да раде попис настало 496? А знам из поузданих извора да ће њихови пописивачи добити пописне кругове за које су заинтересовани да уђу људима у куће...
    Инструктори су посебна прича - било је ту баба које знају мање од пописивача. Нека се чак хвалила како има "предобру" плату у Србијагасу и да јој ово не треба, па ће јој то бити последњи пројекат... Било је ту и неких надувених клинаца који немају појма о животу...
    И да не заборавимо финансије - удружена средства Србије и ЕУ - 5 евра по глави, а пописивачи добијају 0,7! 15.000 лаптопова нису нека ставка, па таман да кошта 1000 сваки. А не коштају, поготову не у велепродаји, а кладим се да су ескивирали и ПДВ... Ситна ставка су накнаде за телефон и интернет, као и путни трошкови. Колико ће то потрошити комисије и инструктори? Све у свему, још једна велика крађа...
  • baka

    24.09.2022 22:18
    4 doze
    Da li će popisivači imati obavezu da dokažu da su primili 4 doze vakcine?
    p.s. i ja svašta pitam, ko da ne znamo da sve može, ko diplome-tome i lažni doktorati...
    ne primam ih u stan, nek popisuju samo u hodniku!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.