FOTO: U prtljažniku autobusa švercovao 19 ptica

Carinici su 21. septembra, na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 19 živih ptica, među kojima je šest primeraka na listi vrsta strogo zaštićenih CITES Konvencijom.

Ptice su otkrivene kada je na izlazu iz zemlje za detaljan pregled izdvojen autobus koji je saobraćao na relaciji Dortmund-Istanbul.

Nakon što su svi putnici preuzeli kofere i torbe, carinik je u prtljažniku autobusa pronašao devet kartonskih kutija, u kojima je bilo ukupno 19 ptica: 13 golubova i šest fazana.
Nakon konsultacija sa Graničnom veterinarskom inspekcijom i Grupom za CITES Ministarstva zaštite životne sredine, potvrđeno je da svih šest fazana – jedan Sivi paunaš, kao i pet Crvenih tragopana pripadaju strogo zaštićenim CITES
vrstama.
 
Zaštićene fazane su preuzeli službenici Ministarstva zaštite životne sredine, dok su golubovi predati Veterinarskoj inspekciji Pirot radi što hitnijeg zbrinjavanja.
 
 
Putnika, koji se tek po otkrivanju ptica javio kao njihov vlasnik, a koji uz to nije posedovao neophodnu propratnu dokumentaciju za njihov prekogranični promet, preuzeli su u dalju nadležnost policija i tužilaštvo, saopštila je Uprava carine.
 
Podsećamo da je za prekogranični promet divljih vrsta koje su zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu divljim vrstama faune i flore (CITES) neophodno posedovanje posebnih dozvola.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija