Ukida se potpuna zabrana uslovnog otpusta za doživotni zatvor, menja se definicija nužne odbrane

Apsolutna zabrana uslovnog otpusta za osuđenike na doživotni zatvor biće ukinuta najnovijim izmenama Krivičnog zakonika, a biće promenjena i definicija nužne odbrane.
Ukida se potpuna zabrana uslovnog otpusta za doživotni zatvor, menja se definicija nužne odbrane
Foto: 021.rs

Ovo je rekla državna sekretarka Ministarstva pravde Livija Pavićević, otvarajući tradicionalno godišnje savetovanje krivičara na Zlatiboru.

"Na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, proširena je definicija nužne odbrane, koja će postojati i u situaciji kada protivpravni napad nije ni započeo, a u cilju otklanjanja opasnosti od predstojećeg protivpravnog napada. Ukida se apsolutna zabrana uslovnog otpusta osuđenih na doživotni zatvor za određena teška krivična dela. Kao posebna okolnost za odmeravanje kazne za krivično delo učinjeno iz mržnje dodaje se i invaliditet", kazala je Livija Pavićević, prenosi Politika.

To su neke od važnijih izmena koje je radna grupa već unela u tekst nacrta izmena i dopuna Krivičnog zakonika, a promene i dopune pripremaju kako u opštem, tako i u posebnom delu zakonika. Prema rečima državne sekretarke, javna rasprava mogla bi da počne već krajem ove godine, kada će biti završena radna verzija izmena i dopuna, koja će biti dostupna javnosti na sajtu Ministarstva pravde.
 
Direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja dr Ivana Stevanović predložila je i da se započne rad na potpuno novom Zakonu o maloletnicima, koji je donet pre 17 godina i nikada nije menjan.
 
Pomoćnik ministra pravde Vladimir Vinš govorio je o značaju izmena Ustava u oblasti pravosuđa i setu pravosudnih zakona. Najveći izazov bio je kako formulisati uslove za izbor istaknutih pravnika u najviša pravosudna tela.
 
Tradicionalnom godišnjem savetovanju krivičara na Zlatiboru, koje organizuje Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu, prisustvuje više od tri stotine sudija, tužilaca, advokata i profesora. Njima su se na svečanom otvaranju obratili prof. dr Stanko Bejatović, predsednik udruženja, zatim sudije Ustavnog suda Srbije prof. dr Dragana Kolarić i prof. dr Milan Škulić, predsednik Krivičnog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda Bata Cvetković, direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić, predsednica Prekršajnog apelacionog suda Leonida Popović, član Upravnog odbora Advokatske komore Srbije Dragoslav Ljubičanović, a ispred misije OEBS-a Nataša Novaković.
 
Tema ovogodišnjeg savetovanja krivičara su "Vaninstitucionalne mere, pojednostavljene forme postupanja i drugi krivičnopravni instrumenti reakcije na kriminalitet i pozitivno kazneno zakonodavstvo (ispunjena očekivanja ili ne?)". 
 
U nastavku rada raspravljaće se o tome kakvi su efekti kazne kućnog zatvora i mere kućnog pritvora, kako se u praksi primenjuje sankcija rada u javnom interesu, načelo oportuniteta krivičnog gonjenja, sporazum o priznanju krivičnog dela i drugi pojednostavljeni postupci koji su u proteklim decenijama izmenili naše krivično zakonodavstvo.
  • Branko

    23.09.2022 12:16
    Demonstranti
    Tek ce sad organi reda na mitinzima ili nekim sl. narodnim okupljanjima (zlo)uptrebljavati oruzje...
  • Zemlja čudesa

    23.09.2022 12:04
    "...proširena je definicija nužne odbrane, koja će postojati i u situaciji kada protivpravni napad nije ni započeo, a u cilju otklanjanja opasnosti od predstojećeg protivpravnog napada."

    Što će biti moguće dokazati uz svedočenje 14 osoba, od čega minimalno dva policajca, i člansku kartu sekte?
  • Nemanja

    23.09.2022 11:11
    Znaci dozivotna nije dozivotna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.