EMS tvrdi da građani sprečavaju gradnju dalekovoda, oni odbacuju optužbe

Preduzeće Elektromreža Srbije (EMS) saopštilo je da je grupa građana niškog naselja Brzi Brod ponovo sprečila gradnju dalekovoda u tom naselju, a meštani odbacuju optužbe i prete tužbom.
EMS tvrdi da građani sprečavaju gradnju dalekovoda, oni odbacuju optužbe
Foto: Pixabay
U saopštenju EMS-a se navodi da je izvođačima radova i predstavnicima tog preduzeća prilaz parcelama bio zagrađen vozilima, dok je iskopana rupa za stubno mesto za dalekovod zatrpana i na tom mestu je postavljen drveni krst.
Dodaje se da je grupa građana obavestila izvođače radova i predstavnike EMS-a da će radovi biti ometani, ne samo na jednom stubnom mestu, već i na ostalim lokacijama.
"Izvođačima radova je rečeno da će, ukoliko se pokuša nastavak radova, biti isceniran i incident za koji će biti okrivljen EMS. Najavljeno je i masovnije izvođenje žena i dece, vezivanje za dalekovodne stubove, a čule su se i pretnje o postavljanju eksploziva na mestima gde bi trebalo da se nalaze dalekovodni stubovi", navedeno je u saopštenju.
 
Ovi postupci, kako su ocenili u EMS-u "nisu u granicama argumentovane, civilizovane i razumne komunikacije i prevazilaze granice mirnih okupljanja". U saopštenju se navodi da zahtevi stanovnika Brzog Broda za postavljanje podzemnih kablova u tom delu trase nemaju nikakvo ekonomsko, niti tehničko utemeljenje.
 
"Dalekovodi ni u jednom delu trase ne prelaze preko objekata. Osim toga, projektanti su na ovom vodu projektovali provodnike minimalne visine od 14 metara, iako zakon predviđa da mogu biti i na osam metara od zemlje", rekli su u EMS-u.
 
Istaknuto je da je EMS za igralište proverio "sigurnosna rastojanja" i utvrđeno je da nema nikakvih bezbednosnih prepreka za njegovo korišćenje.
 
"Isključiva svrha gradnje ovog dalekovoda je priključenje distributivne trafo-stanice ‘Niš 6’ na prenosni sistem. Time će biti obezbeđeno sigurno snabdevanje električnom energijom stanovnika Niša i okoline. Ometanje gradnje ovako ključnog elektroenergetskog objekta imaće posledice na energetsku situaciju, ne samo u naselju Brzi Brod, već i u celom Nišu", rekli su u EMS-u.
 
U saopštenju je naglašeno da će dalekovod, čija je gradnja planirana, stvarati električno i magnetno polje koje je mnogostruko manje od propisanih, što se može videti i iz Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.
 
"EMS ne gradi ovaj dalekovod iz svog hira ili iz razloga što ne zna gde da uloži osam miliona evra, koliko iznosi vrednost projekta, već zato što je to neophodno za grad Niš i njegove stanovnike", rekli su u tom preduzeću.
 
Dodali su da EMS očekuje da izvođačima radova bude omogućen nesmetan pristup gradilištima, da oni tamo budu bezbedni i da svoj posao obavljaju bez ikakvih uznemiravanja ili pretnji.
  • Kolega

    23.09.2022 19:44
    Vlad0,
    Nemoj puno da braniš, predsednika ti tvog.
    Ne revolvira svet oko njega.
    Neće ljudi da im žice ide više glave i šlus. Nek ukopaju žice pa da se mogu lakše uzimati i seći.
    Šta ga dižete na 14 m visine.
  • PRAVDA

    23.09.2022 19:38
    U zemlji ekotigra
    Dali je EMS rešio imovinske odnose? Dali je platio zemljište za stubna mesta u vrednosti građevinskog? Dali je platio uspostavu službenosti vlasnicima parcela preko kojih prelaze vodovi? ILI RADE KAO U PAKOVRAĆU; RUŠE, NIT PITAJU NIT PLAĆAJU!
  • Vlada

    23.09.2022 14:12
    Po izjavi EMS-a i scenariju koji su predstavili rekao bih da iza ove akcije stoje pojedine strane sluzbe i ambasade kojima je krajnji cilj da se oslabi pozicija Predsednika posle istorijskog govora u UN i neverovatnog publiciteta i podrske koju je dobio u borbi za KiM kao i za ekonomski prosperitet gradjana Srbije. Zivela Srbija !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.