Reporteri bez granica: REM da poštuje zakon prilikom dodele pete frekvencije

Reporteri bez granica (RSF) pozivali su Regulatornu agenciju za elektronske medije (REM) da poštuje zakonske zahteve i zaštiti pravo na pouzdane, pluralističke vesti prilikom dodele pete frekvencije.
Reporteri bez granica: REM da poštuje zakon prilikom dodele pete frekvencije
Foto: Pixabay
Nakon mnogo kritikovane odluke REM-a da ponovo dodeli četiri nacionalne TV frekvencije provladinim kanalima, šef odeljenja za Evropsku uniju i Balkan RSF Pavol Salaj u današnjem saopštenju konstatovao je da je "srpski medijski pejzaž zagađen propagandom, trgovinom uticajem i lažnim vestima, pošasti koja muči ceo Balkan jer se srpski TV kanali emituju i u susednim zemljama".
"Za pravo na informisanje i medijski pluralizam u Srbiji i šire od vitalnog je značaja da REM primenjuje zakon koji je na snazi i dodeli petu nacionalnu frekvenciju mediju koji može verodostojnije da garantuje uređivačku nezavisnost i novinarsku etiku od vlasnika četiri postojeće licence", ocenio je Salaj.
Predsednica UO REM-a Olivera Zekić nije odgovorila ni na jedan zahtev RSF za komentar, naglašeno je u saopštenju.
 
U postizbornom planu za podršku slobodi štampe i pouzdanosti vesti i informacija u Srbiji, predloženom prošlog aprila, RSF je pozvao novoizabrane zvaničnike u zemlji da uspostave zakonodavni i regulatorni okvir koji garantuje nezavisnost medija.
 
Između ostalog, to znači osigurati da REM bude nepristrasan i efikasan, da nacionalne frekvencije dodeljuje na transparentan način, nezavisno od bilo kakvog političkog uticaja, i samo medijima koji poštuju Etički kodeks novinara i uzimajući u obzir evropske standarde o profesionalnim novinarskim procedurama, kao što je Inicijativa poverenja novinara koju je pokrenuo RSF.
 
Srbija je rangirana na 79. mestu od 180 zemalja u Svetskom indeksu slobode medija RSF za 2022. godinu, dok je Crna Gora na 63. mestu, navodi u saopštenju RSF.
  • РЕМ

    23.09.2022 21:05
    да
    поштује....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija