Carina Srbije: Neosnovano smo na udaru medija kao odgovorni za uvoz viršli zaraženih bakterijom

Uprava carine Srbije saopštila je da se neosnovano našla na udaru pojedinih medija kao jedna od odgovornih službi u lancu bezbednosti hrane, povodom uvoza viršli, zaraženih bakterijom listerija.
Carina Srbije: Neosnovano smo na udaru medija kao odgovorni za uvoz viršli zaraženih bakterijom
Foto: Pixabay (ilustracija)
"U skladu sa Zakonom o veterinarstvu uvoz i provoz životinja, proizvoda životinjskog porekla, hrane životinjskog porekla, hrane za životinje, lekova i medicinskih sredstava za upotrebu u veterini i pratećih predmeta, podleže obaveznoj veterinarsko-sanitarnoj kontroli na granici i nisu sastavni deo Uprave carina", naveli su.
Podsetili su da carina ne može da preduzme ništa, pre nego što granični veterinarski inspektor utvrdi da nema veterinarsko-sanitarnih smetnji za uvoz takve robe.
Uprava carine je podsetila da može da odobri pošiljke koje su odobrene veterinarsko-sanitarnom pregledu isključivo na osnovu dokumenta koji je potvrdio i izdao granični veterinarski inspektor.
 
Podsetimo, Ministartvo poljoprivrede objavilo je da je sistem za brzo obaveštavanje EU (RASFF) obavestio da je proizvod u tipu barene kobasice, brenda "Wudy" uvežen iz Italije kontaminiran bakterijom listerija, nakon čega je kompanija za uvoz u Srbiju Silbo dala nalog da se momentalno iz maloprodaje povuku ti proizvodi.
  • Ema

    24.09.2022 13:40
    Bezbednost hrane
    Ne, mi nismo deo tog sistema RASSF. Kod nas to nije uvedeno, kao ni mnogo toga što je EU odavno nama naložila jer smo kandidat. Barem smo bili, sad možda više i nismo...Imala sam priliku da pročitam izveštaj EU o radu naše vet.inspekcije i tome šta je urađeno od toga što je naloženo još davno i znate kakav je zaključak? Ništa nije urađeno :-( Tuga :-(
  • Zaključak

    24.09.2022 12:48
    Ekipa iz '90-tih nas vratila u '90-te.
  • /

    24.09.2022 12:26
    /
    @Miloš J.
    90-e
    prodaju takvih proizvoda po pijacama su vratili bas naprednjaci kao i kockarnice i menjacnice.
    sto rece-drzava je u sve to umesana

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.