Jedan od najuticajnijih naučnika neće više da predaje u Kragujevcu zbog "ponižavajućeg ugovora"

Jedan od najuticajnijih naučnika u svetu po Stanfordovoj listi prof. Ivan Gutman, neće više predavati na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu.
Jedan od najuticajnijih naučnika neće više da predaje u Kragujevcu zbog "ponižavajućeg ugovora"
Foto: Pixabay

Kako piše Euronews Srbija, on je nezadovoljan novim ugovorom koji mu je ponudio fakultet. 

Tvrdi da je u novom ugovoru naknada koju je primao prethodnih 10 godina, kao profesor emeritus, umanjena za 70 odsto. 
 
Na prošlogodišnjoj Stanfordovoj listi od osam miliona istraživača, koliko se procenjuje da ima u svetu, prof. Gutman je na osnovu ostvarenih rezultata u karijeri pozicioniran na 3.303 mestu, dok je po citiranosti na 1.243 mestu. To je najbolje pozicionirani naučnik iz Srbije na globalnim listama. 
 
Prof. Gutman kaže da mu se dešava ono što je u Srbiji česta pojava, da mu je "nakon čestitki i zahvalnica stigla šut- karta u septembru". 
 
Navodi da mu Ugovor o angažmanu kao profesora emeritusa na Univerzitetu u Kragujevcu ističe 1. oktobra ove godine, a da je predlog novog ugovora za njega ponižavajući i uvredljiv jer je naknada koju je primao prethodnih deset godina umanjena za 70 odsto, piše Euronews Srbija.
Prirodno-matematički fakultet se oglasio saopštenjem. Navode da su zahvalni prof. Ivanu Gutmanu za sve što je uradio za razvoj nauke i obrazovanja na Fakultetu.
 
"Potpuno je netačno da je Prirodno-matematički fakultet dao otkaz ili otpustio profesora Gutmana. Profesoru je istekao desetogodišnji ugovor koji je, nakon odlaska u starosnu penziju, imao sa Fakultetom kao profesor emeritus. U duhu dobre saradnje, Fakultet je još u junu mesecu pripremio novi ugovor o angažovanju koji je Dekan Fakulteta potpisao", navode sa fakulteta.
  • ststefan

    04.10.2022 10:38
    prof.dr.Ivan Gutman
    MEĐU 5.000 NAJVEĆIH UMOVA NA SVETU
    ČUVENI Univerzitet Stenford rangirao ga je među 5.000 najumnijih naučnika na svetu. I tu je ubedljivo najbolje plasiran od svih naših istraživača, a prvi sledeći je na poziciji između 70.000. i 80.000.
    Inače, ovaj naučnik svetskog glasa, koji se bavi matematikom i hemijom, na kragujevačkom PMF predavao je više predmeta iz oblasti fizičke, kompjuterske i teorijske hemije, a držao je predavanja i na mnogim svetskim univerzitetima. Naučni sajt Research.com ove godine ga je stavio na 45. mesto najcitiranijih matematičara na svetu. Ali njegovo ime se pominje i kod inženjerstva i tehnologija, i to na visokoj 123. poziciji, pa je i u ovoj oblasti najbolji u Srbiji. Objavio je sam ili u koautorstvu oko 1.400 naučnih i 300 stručnih radova, koji su citirani preko 30.000 puta.
    Bruka i sramota za KG univerzitet.
  • MK

    25.09.2022 09:45
    emeritus
    Nemam nameru na omalovažim bilo čije znanje i naučni ugled, samo ukazujem na propise! Profesoru očigledno nije bio produžen radni odnos, što je inače uobičajeno, naročito kada postoje potrebe u nastavi! Nećemo se pitati zbog čega, s obzirom na tvrdnje o njegovom visokom naučnom ugledu. No, ako je deset godina učestvovao u nastavi i primao naknadu, a i sada mu se nudi ugovor za sledećih deset godina sa manjom naknadom, ne izgleda to nikako kao neko neuvažavanje njegovog ugleda od strane fakulteta. Emeritus je doživotno zvanje, kao i redovni profesor, ali ne podrazumeva i doživotno angažovanje u nastavi uz naknadu. Da li čovek od 85 godina može da sa punim kapacitetom učestvuje u nastavi, veliko je pitanje? Ne samo da li može nego da li i treba?
  • NS

    24.09.2022 23:09
    apanaža
    @ S-NS
    Prilično čudan komentar! O kakvoj apanaži govorite? Ako je čovek otišao u starosnu penziju kao profesor, ima penziju! Ako je radio kao emeritus čak deset godina, imao je i za to naknadu, pored penzije! Prema tome, ima doživotnu "apanažu" u vidu penzije, koja je verovatno sasvim solidna! Uzgred, ako se radi o tako uglednom naučniku, njemu je verovatno produžen radni odnos za dve do tri godine, znači radio je do 68. godine. Potom deset godina emeritus, znači 78 godina! Od fakulteta je vrlo galantan potez što je želeo da mu ugvor produži za još deset godina, dakle do 88. godine, a njemu je naknada mala! Vi očigledno baš ništa ne znate o svemu tome, a spremni ste odmah da pljucnete državu! A šta će tu Toma Zdravković, to je tek nejasno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.