Pupovac o broju Srba u Vukovaru: Reagovaćemo nakon analize popisa

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da će SNV reagovati na popis stanovništva prema kojem je broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 odsto nakon što naprave analizu.

"Nakon što napravimo analizu, nakon što vidimo pojavljuju li se i koliko slučajevi koji upućuju na moguće nepravilnosti koje smo do sada videli, tada ćemo reagovati. Za sada taj posao još nije gotov, ali uskoro će biti", rekao je Pupovac novinarima posle komemorativnog skupa u selu Glušci kod Metkovića, u organizaciji SNV-a.

Dodao je da nisu imali procene oko broja Srba koji žive u Vukovaru i da samo gledaju jesu li stvari provedene u skladu s pravilima i da li je popis sproveden bez pritisaka i negativne kampanje.

"Ono što nas samo brine je to da su neki ljudi imali cilj i misiju da taj broj Srba mora biti ispod onog postotka koji je bio pre 10 godina", rekao je on.
 
Potvrdno je odgovorio na pitanje jesu li imali kakve dojave vezano za neke nepravilnosti i dodao da nisu jedini koji vide da u ovom popisu ima mesta koja su nepouzdana.
 
Pupovac je komentarisao i izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je rekao kako je priča predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da Hrvatska ne mari za srpsku decu stradalu u Oluji "postala nepodnošljivo gadljiva".
 
"Ako čovek ne može imati empatije za stradanje drugih ljudi, onda se treba barem suzdržati od toga da pokazuje da je nema. Žrtve su žrtve, bez obzira bila hrvatska, srpska ili neka treća i treba barem zadržati dostojanstven odnos prema ljudima koji su stradali, ako već nema osobnosti ni interesa da pokaže empatiju", ocenio je.
 
Upitan slaže li se s odlukom hrvatske Vlade da ne priznaje suđenje hrvatskim pilotima u Beogradu u kontekstu optužnice protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva zbog navodnih ratnih zločina tokom Oluje, rekao je da taj problem neće biti rešen ako se ne bude razgovaralo između pravosudnih vlasti u Beogradu i Zagrebu, već će samo doneti loše odnose izmedju dve zemlje i veće brige ljudima kojih se to tiče.
 
Pupovac je učestvovao na komemorativnom skupu u selu Glušci kraj Metkovića u povodu obeležavanja 23. septembra 1944. kada je oko 90 meštana tog sela, među kojima i deca, deportovano u Jasenovac.
 
"Ta mala zajednica zavređuje posetu zbog načina na koji živi i razvija saradnju i suživot sa okolnom većinskom sredinom. Drugi razlog poseta je da se zajedno setimo njihovog stradanja krajem Drugog svetskog rata, njihovih predaka koji su odvedeni u Jasenovac", rekao je Pupovac.
 
Skupu je prethodio parastos za žrtve koji je predvodio iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.