SAD traže pojašnjenje od Srbije - šta je to potpisala sa Rusijom

Sjedinjene Američke Države žele pojašnjenje od Srbije šta je potpisano sa Rusijom u Njujorku, rekao je ambasador SAD Kristofer Hil.
SAD traže pojašnjenje od Srbije - šta je to potpisala sa Rusijom
Foto: FoNet (Milica Vučković)
"U ovom trenutku niko ništa ne bi trebalo da potpisuje sa Rusijom, malo ko šta i potpisuje sa njom. Osim onih jadnih regruta koje mobilišu za odlazak u rat", rekao je Hil.
Hil je rekao da su tokom prošle nedelje u Njujorku održani odlični razgovori između delegacija SAD i Srbije, a da su na kraju nedelje i posle svih tih razgovora saznali za potpisivanje protokola. 
Američki ambasador dodaje da nisu videli potpisani protokol, jer on nije javni dokument.
 
"Teško nam je da razumemo, ali želimo da čujemo objašnjenje o tome šta je u pitanju", kazao je Hil.
 
Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Nikola Selaković i Sergej Lavrov su na marginama održavanja Generalne skupštine UN u Njujorku potpisali Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.
 
Selaković je rekao da je u pitanju tehnička stvar, koja se obavlja od 1996. godine, a da sporazum napadaju "oni koji ga nisu ni videli". Kako je rekao, taj plan sadrži buduće poteze oko konsultacija u UN oko Kosova, o bilateralnim odnosima i multiratelarnim aktivnostima, a u njemu nema bezbednosne politike.
 
"Sporazum nije bio potreban"
 
Nije bio dobar trenutak da Srbija u Njujorku potpiše sporazum o saradnji sa Rusijom, saglasni su Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije i Duško Lopandić, bivši diplomata i član pokreta "Srce".
 
Lopandić je za N1 ocenio da je sporazum koji su potpisali Sergej Lavrov i Nikola Selaković "sadržinski minoran aranžman", ali da je problem što je on potpisan u momentu kada je Rusija eskalirala agresiju prema Ukrajini tako što je mobilisala dodatne trupe i u govorima zapretila nuklearnom katastrofom, što ostavlja sve zabrinute.
 
"Osim sporazuma o pitanjima eneregetike, sa Rusijom nema osnova da se potpisuje bilo šta, te da treba da se vratimo na put koji smo počeli pre 20 godina - integracije u EU", poručio je Lopandić.
 
Lopandić je objasnio da sporazum koji je izazvao veliki odjek u javnosti u suštini standardna stvar diplomatije između ministarstava spoljnih poslova, a nekad se zaključuje i samo tako što se razmene faksovi, bez potpisivanja.
 
Najnoviji sporazum između Rusije i Srbije, međutim, privukao je pažnju javnosti jer su ga potpisali ministri u Njujorku, smatra on i dodaje da mesto, vreme i simbolika ima veze sa željom vlasti Srbije da kaže: "Pomoz' bog čaršijom sve četiri strane".
 
Zečević očekuje da će u narednih mesec dana biti veoma jak pritisak na Srbiju da se uvedu sankcije Rusiji.
  • Tozo

    28.09.2022 01:14
    Za državu koja dobija mnogo miliona dolara i evra od EU i SAD, mnogo komentatori ke***jaju
  • Ђорђе Ивковић

    27.09.2022 18:29
    Ако ћемо реално...
    Велика сила, толико снажна да не може ту своју снагу да носи. Губи разум од силине.
    Њој се ето може да кињи слабије. Није то неразумљиво.
    Јадни су они који, иако и сами од те одрешене силе кињени, покушавају пакосним језиком да оправдају силеџију.
  • B

    27.09.2022 13:12
    V
    Vidices uskoro Bog da...a ako te bas "Svrbi odgovor"pitaj Dodika Milu on vam to nekako najbolje objasni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.