Evo šta piše u dokumentu koji su u Njujorku potpisali ministri Srbije i Rusije

"Blic" je objavio sadržaj dokumenta koji su u Njujorku potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, a zbog kog su se uskomešali diplomatski krugovi.
Američki ambasador Kristofer Hil zatražio je i zvanično objašnjenje i informacije o sadržaju potpisanog.
 
Dokument koji je "Blic" dobio iz diplomatskih izvora ima samo četiri stranice. Sadržaj odgovara nazivu: plan konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova za naredne dve godine.
 
Reč je o rasporedu sastanaka tokom 2023. i 2024. godine, od kojih nijedan ne predviđa delegacije Srbije ili Rusije na najvišem nivou.
Plan koji su potpisali ministri Nikola Selaković i Sergej Lavrov poziva se na sporazum još iz vremena Savezne Republike Jugoslavije, iz 1996. godine. Kako "Blic" saznaje, na istim osnovama su minulih godina Srbija i Rusija planirale konsultacije o raznim pitanjima bilateralnih odnosa, regionalne i evropske problematike.
- Reč je o planu bilateralne saradnje. Preciznije, to je spisak planiranih bilateralnih sastanaka i konsultacija između dva ministarstva. Ovaj plan predviđa raspored sastanaka, dešavanja, potpisivanja memoranduma, međuvladine konsultacije koje nisu na najvišem nivou - kaže izvor iz diplomatskih krugova.
 
Dodaje da ovakvi dokumenti nisu čak ni iz kategorije "strogo poverljivo".
 
- To je plan sastanaka za koje se, međutim, ne može tvrditi da će biti održani. Primera radi, tokom 2020. godine ni pola predviđenih događaja nije ostvareno zbog korone. Slična sudbina mogla bi da zadesi i ove sastanke, jer je teško da će agenda biti ispunjena tokom 2023. godine - kaže izvor "Blica".
 
U dokumentu se nabrajaju teme sastanaka, kada bi oni trebalo da budu održani i ko bi trebalo da im prisustvuje. 
 
Kako prenosi "Blic", teme konsultacija su:
 
1. Političke konsultacije po pitanjima bilateralnih odnosa, regionalne i evropske problematike.
 
Moskva, II kvartal 2023. godine
 
2. Aktuelna pitanja srpsko-ruskih odnosa. Situacija u Jugoistočnoj Evropi.
 
Moskva, IV kvartal 2023. godine
Beograd, IV kvartal 2024. godine
 
3. Pitanja spoljnopolitičkog planiranja.
 
Beograd, II polovina 2023. godine
Moskva, II polovina 2024. godine
 
4. Tematika Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.
 
Beograd, II polovina 2023. godine
Moskva, II polovina 2024. godine
 
5. Tematika Organizacije ujedinjenih nacija
 
Beograd, II kvartal 2023. godine
Moskva, II kvartal 2024. godine
 
6. Pitanja konzularne saradnje.
 
Beograd, IV kvartal 2024. godine
 
Po uzajamnom dogovoru, strane će održavati konsultacije i oko drugih aktuelnih međunarodnih pitanja, koristeći u tom cilju takođe multilateralne susrete i forume.
  • Milutin Mijajlpvić

    27.09.2022 07:55
    Mišljenje
    Šta koga briga šta mi potpisujemo sa Bratskim narodom,neka ti šo su nas Bombardovali bar jednom javno Neiskažu žsljenje za ono što su učinili našem Narodu....
  • *

    26.09.2022 20:38
    Hil trazio objasnjenje.. Obavezno dati objasnjenje zemlji koja je ubiljala nasu mladost i trovala nas
  • sumadinac

    26.09.2022 20:24
    izdaja
    prodali su kinezima zlato! zato kineska vojska cuva mine!prodali rio tintu litije i sada ce rusi da dobiju i naprave vojne baze koje ce sad i nato gadjati , ali gradjani i dalje zmure !vucic rekao to su zlatna doba sta mislite vi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.