Direktor Direktorata za nuklearnu sigurnost Srbije: Nema razloga za brigu, ne kupujte jod

Direktor Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov rekao je da se zbog trenutne situacije u Zaporožju svakodnevno vrše merenja šta se dešava u okruženju.
Međunarodna Agencija za atomsku energiju u Beču upozorava - oko zaporoške nuklearke treba hitno napraviti zaštitnu zonu. Prvi čovek te Agencije potvrdio je da su počele konsultacije sa predstavnicima Ukrajine i Rusije o tom pitanju.
Srbija je članica Agencije koja broji 175 zemalja i prati sva dešavanja koja se tiču nuklearne bezbednosti. Sve odluke, sve propise Međunarodne agencije za atomsku energiju kao i njene aktivnosti prati Direktorat za nukelarnu sigurnost Srbije.
Direktor Direktorata za radijaciju i nuklearnu bezbednost i sigurnost Srbije Slađan Velinov rekao je za RTS da Srbija meri nivo radijacije.
 
"Mi merimo godišnjim moritoringom, ali zbog trenutne krize merimo i gledamo svakodnevno šta se dešava u okruženju. Evropske merne stanice pokazuju nam bilo šta da se desi - mi ćemo iste sekunde reagovati. Ako dođe do nestanka struje, bilo čega na samoj stanici u Zaporožju, pratićemo okolne stanice koje su u krugu od par kilometara i onda ćemo videti šta se dešava", objasnio je Velinov.
 
Odgovarajući na pitanje koliko Srbija ima mernih stanica i da li su rezultati zračenja dostupni javnosti, Velinov kaže da su rezultati dostupni na njihovom sajtu a da Srbija ima devet stanica.
 
"Od Evropske komisije dobili smo projekat, a početkom sledeće godine dobićemo još 33 stanice jer nam je cilj da pokrijemo sve veće gradove u Srbiji, da obnovimo ceo sistem i da ga modernizujemo baš zbog bezbednosti koja je neophodna i zbog praćenja celog sistema", kaže Velinov.
 
Velinov kaže da "ako dođe u samom Zaporožju, daleko je to od nas".
 
"Nema potrebe za brigom. Mi ćemo istog trenutka ako i kad se nešto desi korigovati, radićemo kontrolu hrane koja dolazi odande i kontrolu vode, inače nema potrebe za kupovinom joda, to je preko 2.000 kilometara", ukazao je Velinov.
 
"Ove godine smo uveli Džej-Rodov sistem, koji, ukoliko dođe do bilo kakvog zračenja, pokazuje kuda ide oblak, šta se dešava - daje nam sve aspekte šta možemo da očekujemo i kako da se ponašamo", objasnio je Velinov.
 
Kakva je prcedura u slučaju nekog nuklearnog akcidenta
 
"U slučaju da dođe do bilo kakvog nukelarnog incidenta samo slušajte naše informacije. To je osnovno i glavno, jer jedino mi imamo prave informacije što se tiče takvih stvari", podvukao je Velinov.
 
Velinov je rekao da u Beču imaju bilateralne sastanke sa potpisnicima ugovora.
 
"Sutra ću imati sastanke sa Mađarima i znaćemo tačno šta se dešava kod njih u Pakšu. Oni će videti kakva su naša merenja što se tiče radioaktivnosti, a i oni će nama dati svoja", kaže Velinov.
 
Velinov je poručio građanima da nema potrebe za brigu.
 
"Pratimo sve i imamo plan u slučaju akcidenta", zaključio je Velinov.
  • Izet Fazlinović

    27.09.2022 11:46
    Pitanje
    koliko je ovaj stručnjak smeo da kaže istinu, obzirom da mu je šefica Maja Gojković!?. Mi stariji se još uvek sećamo i Černobila, i to je ,,daleko od nas,, ali ipak vazduhom putuju čestice cezijuma i sličnih a i tada su nas tešili i rekli da slobodno idemo masovno na prvomajski izlet. Hvala lepo ali sami se čuvamo.
  • Pikac

    27.09.2022 08:54
    Strucno
    Svaka cast gospodinu, ali dok se ne oglasi i ne da savete i strucno misljenje Maja Gojkovic - ne osecam se bezbedno
  • 123

    27.09.2022 08:43
    nema razloga da kupujemo jod, jer se u ovim situacijama kod nas kupuje toalet papir, a u usa tecni deterdzent.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.