Da li će novi saziv parlamenta osvetliti mrak?

Ovogodišnji Međunarodni dan prava javnosti da zna dočekujemo u nekoj atmosferi koju bismo mogli da okarakterišemo kao zatvorenost i mrak, ocenjuje sagovornica 021.rs.
Da li će novi saziv parlamenta osvetliti mrak?
Foto: 021.rs
Istraživačica organizacije "Partneri Srbija" Kristina Kalajdžić za 021.rs ocenjuje da se sve veća zatvorenost uočava na svim nivoima vlasti.
 
"U Srbiji je analiziran i rad pokrajinske i narodne skupštine. Na osnovu poređenja sa susednim, mogli smo da uočimo da su naši parlamenti najzatvoreniji u regionu, kada se uzmu u obzir različiti kriterijumi - od broja informacija na sajtovima do dostupnosti video snimaka sa zasedanja", objašnjava Kalajdžić. 
Novi zakon koji je u ovoj oblasti donet nije pomogao da institucije budu otvorenije, naprotiv. 
 
"Zakon je menjan i taj proces je trajao pet godina. Imali smo velika očekivanja od njega. Međutim, tokom tog procesa smo uvideli i neke loše tendencije. Ti nacrti su čak imali tendenciju da ograniče pristup informacijama kojima smo do sada mogli da pristupimo. Kroz jak zagovarački proces smo uspeli to da stopiramo, ali u zakon nisu ušle i neke revolucionarne izmene koje bi mogle da doprinesu da se poboljša pristup informacijama. Naprotiv, pronađene su nove rupe u zakonu, na primer da je institucija Poverenika bila zatrpana žalbama, što je potpuno blokiralo rad ove institucije", objašnjava Kalajdžić za 021.rs. 
Napominje da parlament nema samo ulogu da bude otvoren ka građanima, već i kontrolnu ulogu nad otvorenošću ostalih institucija.
 
"Parlament razmatra godišnje izveštaje Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja. Ti izveštaji su zaista veoma obimni i u njima Poverenik iznosi sve probleme i izazove koji se dešavaju na polju primene zakona. Godinama se ti izveštaji uopšte nisu razmatrali, tek poslednje dve godine se razmatraju", objašnjava Kalajdžić.
 
Ipak, dodaje, skupština probleme iz izveštaja ne adresira, tako da suštinsko razmatranje ne postoji. 
 
"Postoje mehanizmi koje poslanici mogu da koriste da pozivaju na odgovornost institucije. Postoje mehanizmi unutar odbora pomoću kojih oni mogu to da preispitaju ili da predlažu promene zakona. Oni to formalno pogledaju, ali ta njihova kontrola ne donosi suštinski promenu, a to je zapravo uloga kontrole", navodi naša sagovornica.
 
Ističe da bi komunikacija morala da postoji i između građana i poslanika, ali da to do sada nije bio slučaj.  
 
"Postoje u zakonima različiti mehanizmi kako da građani i poslanici komuniciraju. Ono što smo za sada ustanovili je da se to jako retko dešava. Mi uopšte ne vidimo na tim sednicama odbora i skupštine inicijative koje su predlog građana ili grupe građana. Većina predloga zakona i svih drugih dokumenata dolazi direktno od izvršne vlasti, Vlade, što nam ukazuje da ne postoji ili nije postojala ta komunikacija i da se nisu koristili ti mehanizmi. To znači da građani poslanike ne prepoznaju kao saveznike što bi zapravo trebalo da bude", objašnjava sagovornica portala 021.
 
Nada se promenama u novom sazivu Narodne skupštine, jer, kako kaže prošli saziv je bio praktično jednopartijski, dok je ovog puta situacija "šarena".
 
"Mislim da to treba da iskoristimo što je više moguće i da se svi aktiviramo i koristimo mehanizme koji su nam na raspolaganju. Svi kontakti poslanika se nalaze na sajtu Skupštine. U mnogim mestima su otvorene i kancelarije narodnih poslanika. Treba apsolutno da koristimo sve mehanizme kako bismo probudili poslanike da ne postanu letargični i da ne rade samo osnovne poslove iz njihovih nadležnosti", napominje Kalajdžić.
 
Ističe da građani kod nas obično činom glasanja prestanu da se bave politikom, što nije dobro. 
 
"Tek u fazi glasanja, kada dobijemo predstavnike treba da počnemo da vršimo pritisak. Ako ga mi budemo vršili malo više i poslanici će biti malo odgovorniji prema tim građanima koji su ih izabrali", zaključuje naša sagovornica. 
U sredu, 28. septembra, obeležava se "Međunarodni dan prava javnosti da zna". Ovaj datum se u Srbiji obeležava 17. godinu zaredom. Ovim povodom se danas, 27. septembra, organizuje okrugli sto "Informacija je moć - jačanje uloge Parlamenta u unapređenju transparentnosti rada organa vlasti".
 
Okrugli sto ima za cilj da doprinese jačanju uloge Narodne skupštine Republike Srbije u unapređenju transparentnosti rada organa vlasti, posebno imajući u vidu da je upravo formiran novi saziv Narodne skupštine; da je u prethodnom periodu uočen niz problema u vidu nedostatka transparentnosti i otvorenosti zakonodavnog tela za građane, kao i propusta Narodne skupštine da vrši svoju kontrolnu ulogu u oblasti upravljanja informacijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.