Epidemiolog Radovanović: Ne može još da se proglasi pobeda nad koronom

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da ne može da se proglasi pobeda nad koronom, dok imamo ovakve cifre preminulih i novozaraženih.
Epidemiolog Radovanović: Ne može još da se proglasi pobeda nad koronom
Foto: 021.rs
"Svetska zdravstvena organizacija je rekla da vidi svetlo na kraju tunela, jer je kritičan period završen. Ipak, ne verujem da će pre proleća bilo kakve veće odluke donositi", rekao je Radovanović za današnju Politiku.
Kako je naveo, "u poznu jesen ćemo imati još jedan talas kovida19, koji će verovatno biti manji i manje će ljudi umirati".
"Zato moramo da se prilagodimo životu s kovidom19. To je prelaz iz epidemije u endemiju, što znači da ćemo imati bolest na početku i kraju zimske sezone, ali ne u meri da će to poremetiti normalan život", rekao je Radovanović.
 
Prema njegovim rečima, da bi se odjavila epidemija neke bolesti treba da prođe 28 dana bez ijednog slučaja obolelog, što je, kako kaže, za sada daleko.
  • Internista

    01.10.2022 14:50
    Fact je da mi nećemo imati nikad 0 slučajeva 28 dana, naša struka kakva je u januaru/februaru 2023 godine odjaviti epidemije, ali odmah prijaviti endemiju, pošto je u početku bilo jasno da će kovid opstati među nama kao što je grip 1923g proglašen da je grip endemska bolest, i imamo endemiju gripe preko 100 godina. Mutacije influence može dovesti do veće infektivnosti, do većeg INPV, smrtnosti....

    Epidemija se može odjaviti već sada i odmah prijaviti endemiju.
  • Andrija Šrek

    28.09.2022 13:52
    U teoriji...
    28 dana bez IJEDNOG novog slučaja?
    E pa onda imamo i epidemije: gripa, majmunskih boginja, adenovirusa, koksaki virusa, virusa Zapadnog Nila, enterovirusa, rotavirusa, streptokoknih infekcija, hepatitisa A, B, C, D...
  • prtz

    28.09.2022 11:00
    Onda ništa od puštanja popisivača u stan...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.