FOTO: Teorije zavere o popisivačima i popisu šire se društvenim mrežama

U subotu počinje popis stanovništva i sem toga što će se raditi elektronski, nekih većih novina nema.
FOTO: Teorije zavere o popisivačima i popisu šire se društvenim mrežama
Foto: 021.rs
Međutim, iako smo popise imali i pre, kako piše Nova.rs, pojavili su se teoretičari zavere koji tvrde da iza toga stoje razne organizacije koje žele da zloupotrebe naše podatke.
Mnogi preko društvenih mreža pozivaju na bojkot popisa i objašnjavaju zašto ne treba davati podatke popisivačima.
"Svrha je ta da sačuvaš privatnost jer će tvoji podaci biti zloupotrebljeni od strane EU i Velike Britanije koje finansiraju ovaj popis. Videćeš njihov logo na formularu za popis. Takođe će tvoji podaci biti iskorišćeni za tvoju socijalnu kartu, uvod u socijalni kreditni sistem", piše jedan tviteraš.
 
 
Nova.rs primećuje da je fascinantno kako o privatnosti i zaštiti podataka govore ljudi koji koriste Tviter, društvenu mrežu koja o njima zna više nego njihova rođena majka.
 
Tu su i oni koji pozivaju na ustanak, bojeći se da im Vatikan sutra ne zabrani sušenje slanine i pečenje rakije.
 
 
Dosta njih strahuje da će pristup prikupljenim podacima imati Velika Britanija i EU, a smatraju i da mnoga pitanja ugrožavaju bezbednost građana.
 
 
Pojedini imaju i razrađen plan kako će odbiti popisivače.
 
 
Naravno, dobar deo njih se i zafrkava na ovu temu.
 
Podsetimo da građani koji odbiju da učestvuju u popisu mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara.
 
Oni koji ne budu kod kuće kada anketar dođe, mogu telefonom da dogovore termin za popis. Popisivači u više navrata mogu pokušati, uz asistenciju komisije i instruktora za popis, da ubede domaćinstvo da se popiše. U slučaju da i tada odbije da učestvuje, lokalna popisna komisija obavestiće Republički zavod za statistiku. Slučaj odatle dalje ide u Prekršajni sud.
 
Svaki od popisivača će nositi legitimaciju koju je u obavezi da pokaže pre nego što uđe u domaćinstvo, kako bi građani bili sigurni da se radi o ovlašćenom licu. Na prednjoj strani legitimacije nalaziće se logo Republičkog zavoda za statistiku, ime i prezime popisivača, njegova fotografija i broj lične karte, dok će se na zadnjoj strani nalaziti ovlašćenje za rad.
  • BB

    29.09.2022 17:53
    Molim vas...
    ...razuverite ove što misle da popis finansira Velika Britanija. Lepo im objasnite da ga finansira Rusija i da će se na osnovu njega vršiti mobilizacija za Ukrajinu, pa da se smire.
  • Bob

    28.09.2022 22:38
    Bob
    Napisa ja jos pre 2 godine da ce vam ovaj rezim sve stanove na Limanima,N. Naselju,Detelinari,....sve ponovo,naplatiti i obestetiti vlasnike zemljista koje je bilo oteto od strane,Komunista! Nema nista,besplatno i jeftino! Polako...kada vam na prolece,dodju novi zakoni i nameti..mnogi ce to prodavati u bescanje ili rat! SNS je sve prodao i to mora sistematski i planski sprovesti ako zeli da se odrzi na vlasti!!! Logika i znanje vam samo,ukazuje na ovo i jos,vesti koje su procurele uvek su tacni! Popis nema,veze sa imovinom,vec sa ljudima i nista,vise! Neprimajte ih jer po Ustavu R.S nemaju prava da vam ulaze u vase stanove i kuce a pogotovu,novcano kaznjavati to je Krivicno delo za koje se ide u zatvor da smo civilizovano pravna drzava! Glasali ste za par crvene,100 evra i 30 evra i sada,ima da vracate sve to milion puta,vise! Za par meseci,cete se uveriti ako nasednete na ovu prevaru!
    .
  • dsf

    28.09.2022 16:10
    dsf
    Ovaj popis ce funkcionisati ovako. Dodju i popisu vam imovinu, posle to proslede katastru koji falsifikuje dokumenta i preko noci vas plac, kuca vise nije vasa. Posle se pojavljuje investitor blizak vlastima i krece vucaranje po sudovima za koje obican covek nema resurse. Na kraju dolaze izvrsitelji koji vas izbacuju na ulicu i oduzimaju vam imovinu. Svi se ugradjuju i zna se koliki je ciji deo. Vidjeno milion puta ovoj kvazi drzavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.