Brnabić: Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini, osudili smo agresiju na tu zemlju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je tokom sastanka sa predstavnicima japanskih vlasti u Tokiju objasnila poziciju Srbije i zašto ne uvodi sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.
Brnabić je istakla da Srbija nije neutralna i da je osudila agresiju na Ukrajinu.
Dodala je da japanski političari ne vrše pritisak kao političari u Evropi, ali su zainteresovani da čuju poziciju Srbije.
"Mi nismo neutralni po tom pitanju, naša pozicija je potpuno jasna, mi smo se pridružili i rezolucijama UN i deklaracijama EU gde smo osudili agresiju na Ukrajinu, naše Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da nećemo priznati rezultate referenduma, jedina razlika je što nismo i ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji i za to imamo dobro obrazložene razloge", izjavila je Brnabić u Tokiju srpskim novinarima.
 
Ocenila je da je imala "dobar sastanak" sa tamošnjim kolegom Fumiom Kišidom, a jutros se sastala i sa predstavnicima parlamentarne grupe prijateljstva Japana i Srbije.
 
"Iskoristićemo taj sastanak da gradimo naše političke i ekonomske veze sa Japanom", istakla je i dodala da je na sastanku sa premijerom bilo veliko interesovanje o poziciji Srbije prema ratu u Ukrajini.
 
Dodala je da je važno da se vladi Japana objasne stavovi srpskih vlasti jer investicije umnogome zavise od preporuka vlade.
 
"Nadam se da će naša pozicija ovde (u Japanu) bolje da se razume i da nema nikakve negativne efekte na dodatan priliv investicija iz Japana. Vraćam se sa dosta optimizma da ćemo imati dobre vesti u mesecima pred nama i u 2023. godini", rekla je ona srpskim medijima u Tokiju.
  • Živković

    28.09.2022 20:17
    Sankcije!
  • Pićuka

    28.09.2022 17:27
    Osudili smo agresora a u isto vreme smo sa njim na "slatka moja". Ti nisi normalan.
  • Trajče

    28.09.2022 12:16
    Osudili - to je jedna izjava. Istovremeno pred kamerama potpisujete protokole sa Rusijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.