Ćuta pozvan u policiju zbog dešavanja na planini Starica

Poslanik u Skupštini Srbije i jedan od lidera Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta pozvan je da, u svojstvu građanina, da obaveštenje policiji u vezi sa dešavanjima na planini Starica.
Ekološki ustanak u saopštenju ističe da se Jovanović, ako mu bude određen pritvor, neće pozivati na imunitet.
"Krećemo zajedno za Majdanpek i tako se i vraćamo", poručio je Ekološki ustanak. 
Hapšenje aktivista u Majdanpeku koji brane planinu Starica od razaranja se nastavlja, izjavio je za FoNet kopredsednik Pokreta "Jedan od pet miliona" i odbornik u Skupštini Majdanpeka Martin Bežinarević.
 
On je rekao pritisci na aktiviste ne prestaju.
 
"U Majdanpeku se trenutno nalazi policija iz Negotina, Bora i Beograda, njih je poslao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin da hapse aktiviste koji brane planinu Starica od razaranja", rekao je Bežinarević.
 
On je dodao da su sinoć oko 22 sata policajci upali u stan aktivistkinje Irene Barbulović i pretresali ga, a da se sve to dešavalo pred decom "koja su se tresla od straha i plakala".
 
"Ne samo da policija zastrašuje aktiviste, već prema njima primenjuje prekomernu sile, a kako saznajemo, biće još hapšenja. Sve ovo me podseća na Kristalnu noć nacističke Nemačke, a ne na normalno vođenje istrage", ocenio je Bežinarević. 
 
Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas kao krajnje neprihvatljivo to da predstavnici izvršne vlasti povodom incindenata na planini Starici bez ikakvih dokaza, pre izveštaja policije, preuveličavaju posledice napada na radnika i imovinu kompanije Ziđin i javno optužuju konkretne građane koji pokazuju nezadovoljstvo zbog ugrožavanja životne sredine.
 
"Neodgovorno je da nadležna ministarka obaveštava javnost da je radnik Ziđina povređen ozbiljno, a da je materijalna šteta preko tri miliona evra, a da iz saopštenja policije javnost saznaje da je radnik lakše povređen, a materijalna šteta bar dvadeset puta manja", istakao je u saopštenju Šabić, koji je i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava.
 
On je dodao da počinioci treba da odgovaraju za kršenje zakona pred nadležnim organima, ali stvarni počinioci kada se utvrdi ko su, a da se bez toga etiketiranjem ljudi krši univerzalni pravni standard – pretpostavka nevinosti i istovremeno dezavuiše ustavom zajamčeno pravo na zdravu životnu sredinu. 
  • Tapkalo

    28.09.2022 17:55
    A " aktivisti" uz zutu patkicu tuku,pale,ruse...?
  • Pićuka

    28.09.2022 17:25
    Rekla ministarka da je on umešan i odmah poziv. Ko su ti idioti koje je spominjao predsednik u vezi Savamale a nije on pozvan.
  • Драган

    28.09.2022 15:11
    Неко
    Неко мора кривично да одговара за физички напад и паљење машине.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.