Poreska uprava: Turističke agencije obavezne da izdaju fiskalni račun za ekskurzije

Turističke agencije koje organizuju putovanja dužne su da svakom fizičkom licu sa kojim imaju zaključen ugovor o organizovanju putovanja izdaju fiskalni račun, što se odnosi i na đačke ekskurzije.
Poreska uprava: Turističke agencije obavezne da izdaju fiskalni račun za ekskurzije
Foto: Pixabay
Kako kažu u Poreskoj upravi, agencije su dužne da izdaju fiskalne račune roditeljima koji direktno sa turističkom agencijom sklope ugovor o putovanju odnosno organizovanju đačke ekskurzije.
Ukoliko je ugovor sklopljen sa školom, a ne sa fizičkim licima, u tom slučaju se ne izdaje fiskalni račun, ali je agencija u obavezi da školi izda fakturu u skladu sa zakonom koji uređuje oblast izdavanja faktura.
Turistička agencija može da izda fiskalni račun na dan kada je korisnik usluge odnosno fizičko lice dobilo od turističke agencije dokument o pravu da krene na ugovorenu ekskurziju, odnosno kada dobije vaučer pre polaska na putovanje, a najkasnije na dan kada je završena ekskurzija, prema programu putovanja.
 
Korisnici usluga mogu da vrše plaćanje na više od jednog načina. To znači da mogu da izvrše plaćanje gotovinom, čekovima, platnim karticama i slično. Važno je samo da u tom slučaju na fiskalnom računu budu posebno iskazani iznosi po pojedinačnim načinima plaćanja, navode iz Poreske uprave.
  • Dejan

    29.09.2022 07:34
    Utaja na PDV-u
    Pa sta i ako ga izdaju ,kada ga ne prijavljuju u promet tj.u dnevni pazar kao i mnoge benzinske pumpe takodje, jer su poreznici korumpirani i okrecu glavu od utaja. Eto Vam samo jedan od primera kako se legalno zakida budzet Republike Srbije i generise siva ekonomija.
  • Vlada

    28.09.2022 13:09
    Vasi pajtosi obrcu milione i ne placaju porez, Vase Zvezde i Partizani godinama ne placaju, Vasa Crkva nije u poreskom sistemu a svi oni iz tog budzeta uzimaju sakom i kapom i nemilice trose a vi ste nasli da naplacujete porez na porez na nastavnicke dnevice i ostale gluposti sa djackih ekskurzija zbog cega su one postale paprene a sve to na kraju placamo mi roditelji. Jedva cekam rezultate popisa pa da vidite koliko je ova vasa politika doprinela natalitetu. Ovih primera je bezbroj u zivotima roditelja, zato i treba da nas nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.