Evropski parlament će tražiti prekid pregovora EU sa Srbijom ako ne uvede sankcije Rusiji

Evropski parlament zatražiće od Evropske unije da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god ona ne uvede sankcije Rusiji.
Evropski parlament će tražiti prekid pregovora EU sa Srbijom ako ne uvede sankcije Rusiji
Foto: 021.rs
To se navodi u nacrtu o novoj strategiji EU u procesu proširenja, a u koji je Radio slobodna Evropa (RSE) imala uvid.
"Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije", ističe se u nacrtu izveštaja.
O ovom dokumentu poslanici EP raspravljaće na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra.
 
Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale evropske institucije.
 
Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP, već jr saopštila da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavilili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju.
 
RSE podseća da od početka rata u Ukrajini, Evropska unija redovno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu sa odlukama EU.
 
Zemlje kandidati za EU bi trebale da progresivno usklade spoljne politike sa politikama Evropske unije, uključujući i sankcije,navodi se u Briselu. Srbija je jedina država regiona koja nije uvela sankcije Rusiji, dok su ostale zemlje Zapadnog Balkana usaglasile sve politike sa politikama EU.
 
Prema Evropskoj komisiji - instituciji koja ocenjuje spremnost jedne zemlje u integracijama, Srbija je spremna da otvori i klaster tri koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast. Ovaj klaster bi, u principu, trebao da se otvori u decembru ove godine.
 
Međutim, sada, diplomatski izvori tvrde da će 2022. godina proći bez ikakvog pomaka u pristupnim pregovorima, upravo zbog odnosa Srbije sa Rusijom.

Komentari 110

  • EU

    02.10.2022 09:08
    Kosovo podržava srpsku spoljnu politiku… ma i srpsku unutrašnju politiku. Za njih nema bolje stvari od srpske anti-politike!
    Za par godina oni u EU a mi ćemo čekati Vucicevo istorijsko obraćanje za 72 sata.
  • Preambula

    01.10.2022 18:18
    Moze li neko od rusofila da do kraja procita ovaj tekst ? Do kraja molim.(https://www.index.hr/vijesti/clanak/putin-je-novi-hitler/2399523.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_teme_i_komentari_d)
  • Caki

    01.10.2022 10:27
    Ljudi, ne nasedajte!
    Ljudi, Rusija jeste izvršila agresiju, ali da li shvatate šta to znači za nas, ako uvedemo sankcije?
    Pa mi nismo u evropskoj uniji, nema pomoći za nas a i neće nas primiti posle toga. Ako se to desi, neće stati na Rusiji, sledeće je- uvedite sankcije Kini. A kad i to uradimo, opet nećemo ući u uniju, a izgibićemo 2 vrlo bitna prijatelja, koja ne priznaju Kosovo i koja imaju pravo glasa u UN.
    Žao mi je, ali ne mešajte babe i žabe, moral i ekonomiju. Na kraju krajeva, ako članice unije ispod žita sarađuju sa Rusijom, zašto ne-članica ne bi to radila javno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.