Tadić: Katastrofalan propust u obraćanju Vučića u UN

Boris Tadić ocenio je kao "katastrofalan" propust u obraćanju predsednika države Aleksandra Vučića u UN što nije jasno podvukao da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u UN.
"Ovo je bilo posebno bitno sada kada se ponovo podiže u međunarodnoj zajednici tema takozvanog modela dve Nemačke, kao rešenje za Kosovo. Kada god se pomene taj model, mora se imati u vidu da su u to vreme obe Nemačke bile članice UN", rekao je Tadić, u autorskom tekstu za nedeljnik NIN.
Prema njegovom rečima, "teško je poverovati da se radi o amaterskom propustu, nažalost, takav propust mnogima u svetu danas više liči na namerno otvorena vrata".
Tadić je naveo i da građani Srbije "u buci svakodnevnih laži" ne mogu da čuju da Međunarodni sud pravde (MSP) "nikad nije doneo odluku da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, već je upotrebio igru reči da bi izbegao odgovor na postavljeno pitanje".
 
Kako je naveo, sud je "volšebno ustvrdio da deklaracija o nezavisnosti ne predstavlja kršenje međunarodnog prava samo zbog toga što su je doneli oni koji nisu bili faktor međunarodnog prava".
 
"U skladu sa svojim interesima, Albanci sve vreme insistiraju na delu odgovora u kom se kaže da 'nije kršenje međunarodnog prava', a od dolaska Srpske napredne stranke na vlast Srbija propušta da insistira na tome da se istovremeno ne kaže ni da jeste u skladu sa međunarodnim pravom", ukazao je Tadić.
 
On je naveo da "Vučić i njegov režim sve vreme podržavaju albansko tumačenje napadajući bivšu vlast za to pitanje MSP".
 
"Neshvatljivo je da tako odgovor MSP ne tumači nijedna zemlja koja ne priznaje nezavisnost Kosova i da one koje povlače priznanje to čine upravo uz takvu argumentaciju dok Srbija čini suprotno od toga. Samo zarad unutrašnje propagande usmerene protiv bivše vlasti Vučić se odriče ovog ključnog argumenta kojim se štiti najviši nacionalni interes Srbije", ocenio je Tadić.
  • Steva

    29.09.2022 16:20
    sanjaj tadiću,samo sanjaj
    Tadić nikako ne može sebi da oprosti silazak sa vlasti i sve blagodeti i privilegije koje je posedovao i zato pažljivo prati sve aktuelne događaje u državi a još pažljivije osluškuje bilo naroda nebi li se nakako pod sloganom -Kosovo je Srbija- ponovo ukrcao u vozni red koji će ga dovsti tamo gde još uvek sanja da stigne.Gotovo je tadiću tvoje pretsednikovanje jer si upravo ti vaskrsnuo SPS i burazerku ekonomiju.Za vreme njegova nepuna dva mandata,ni jednom se nije setio da pokrene istragu ubistva Zorana Đinđića, a upavo ga je Đinđić uveo u politiku i bez njega nikada politiku nebi video,nego je to urdio njegov politički oponent Vučić.Tadiću sramiš li se zbog toga ? A kako da se sramiš kada imaš obraz ko opanak.E, zato te narod ne želi da vidi na vrhu države i uzalud ti tvoji apeli Americi i Bajdenu da te podrže u predizbornoj kampanji.Sve ti je uzalud.
  • akademik

    29.09.2022 13:08
    e
    tadiću , Vučko vam je očitao lekciju kako se bori za Srbiju ! Umesto da ćutiš da te narod što pre zaboravi , ti nas podsećaš u kakvoj smo zabludi bili !
    jedino ti sramotna izvinjenja što su nas tukli -išla od ruke !
  • Detelinara

    29.09.2022 12:01
    Kome jos nije jasno da je Vucic izdajnik koji radi u sadejstvu sa Amerikom i Britanijom na clanstvu Kosova u UN-u i uvodjenju sankcija Rusiji. A posle toga rasparcavanju Srbije do nestanka. To su Anglosaksonski planovi za Srbiju, a Vucic je njihov covek koji je poslednje izbore dobio na prevaru jer se slikao sa Putinom, a sada lobira za sankcije Rusiji. Treba samo sacekati da izdajniku istekne mandat i da ode na smetliste istorije, naravno ako mu se pre toga ne desi narod

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.