Evropski parlament neće suspendovati pregovore sa Srbijom, biće "na ledu"

Evropski parlament neće predložiti suspenziju pregovora sa Beogradom, ali će ih ipak vezati za sankcije Rusiji, piše Blic.
Evropski parlament neće suspendovati pregovore sa Srbijom, biće "na ledu"
Foto: 021.rs
Parlament EU će sugerisati da se "pristupni pregovori unaprede samo ako se Srbija uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije", saznaje "Blic" iz diplomatskih izvora u Briselu. Drugim rečima - sugerisaće da pregovori budu na ledu sve dok Beograd ne uvede sankcije Moskvi.
Tako bar stoji u najnovijem predlogu nacrta Izveštaja o strategiji proširenja Evropskog parlamenta (EP), a u koji je taj list imao uvid.
 
- Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i unaprediti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU - stoji u nacrtu tog izveštaja.
U odnosu na prethodnu verziju razlika je u jednoj reči. Umesto ".... nastaviti pristupne pregovore", kako je bilo u prvoj verziji amandmana, sada stoji "... unaprediti pristupne pregovore."
 
Dalje se poziva Srbija da se sistematski uskladi sa restriktivnim merama EU i politikom EU prema Rusiji uopšte i pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete EU.
 
Prethodnih dana javnost je uzburkala vest da će EP tražiti od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god ne uvede sankcije Moskvi.
 
U međuvremenu se, kako otkriva izvor Blica, došlo do navodno mekše verzije, ali je jasno da pregovori neće biti nastavljeni sve dok ne usaglasimo spoljnu politiku sa onom koju vodi EU.
 
Dobro upućen izvor lista iz Brisela dalje navodi da se na tekstu amandmana i dalje radi i da pregovori o njegovoj konačnoj verziji i dalje traju. 
 
Podsećamo da su Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP, saopštile da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavilili da će se to uvrstiti u predstojeći izveštaj EP o proširenju.
 
Njihova reakcija usledila je nakon što su šefovi diplomatija Srbije i Rusije na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija potpisali plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova za naredne dve godine.
  • LluksYerg

    01.10.2022 12:26
    @GreySkull
    Kritikuješ druge ko su da govore u ime svih i u istom komentaru upravo ti govoriš u ime svih? Stvarno? Kojoj sekti ti pripadaš? Nekoj kojoj je licemerje na prvom mestu u planu i programu?
  • Vojvodjanin

    01.10.2022 10:44
    ...
    Vojvodina NECE u EU. Ne lupajte gluposti. Ko hoce u EU,slobodno neka se seli, dobro znamo ove 3 god koje su to zapadne vrednosti,tako da sto dalje i od Vojvodine i od Srbije!
  • Niko

    01.10.2022 10:42
    ...
    Da bog da se zamrzao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija