Desničari iz Srbije bili "posmatrači" na referendumu u okupiranim delovima Ukrajine

Državljani Srbije učestvovali su kao posmatrači na referendumu koji je Rusija organizovala u okupiranim oblastima u Ukrajini i pored toga što je Srbija saopštila da neće priznati rezultate glasanja.

Prema saznanjima Euronews Srbija, u okupirane oblasti otišla je veća grupa iz Srbije, a svoje prisustvo u delovima Ukrajine pod ruskom kontrolom javno su objavili Miša Vacić, predsednik organizacije Srpska desnica i Ivan Ivanović, predsednik Konzervativnog pokreta NAŠI.

Prisustvo desničarskih i proruskih organizacija iz Srbije svedoči o jakim vezama koje one imaju sa ruskim vlastima. Oni su na društvenim mrežama objavili veliki broj fotografija na kojima su se slikali sa vojnicima iz samoproglašenih republika, ispred glasačkih mesta...

"Zato je zvanični Beograd požurio da naglasi da poštuje teritorijalnu celovitost Ukrajine, odnosno da ne podržava pseudoreferendume. Posebno što vesti o prisustvu posmatrača na pseudoreferendumima iz Srbije i iz Republke Srpske dolaze u napetoj atmosferi potpisa plana saradnje Beograda sa Moskvom na marginama zasedanja UN-a i ozbiljnih zbog toga opomena iz SAD i EU", kaže politikolog i novinar Boris Varga u razgovoru za Euronews Srbija.
 
Milovan Bajagić, bivši oficir Vojske Srbije, proveo je pet dana u Hersonskoj oblasti gde je bio u svojstvu "međunarodnog posmatrača". Za Euronews Srbija kaže da su troškove avionskog prevoza do Moskve, transfera do Krima i smeštaja pokrili Rusi, odnosno organizatori referenduma. Na pitanje zašto je otišao u Ukrajinu budući da država Srbija ne priznaje te referendume, kaže da je učestvovao kao "privatno lice i samostalni posmatrač, nikako kao izaslanik države".
 
On navodi da je iz Srbije krenulo još nekoliko delegacija koje su bile raspoređene van zona ratnih dejstava od kojih su neki radili sa izbeglicama u Moskvi i Sankt Peterburgu. Navodi i da je upoznao veliki broj stranih posmatrača od kojih su neki iz Venecuele, Brazila, Italije, Nemačke, Francuske i drugih zemalja.
 
"Nisu svi posmatrači bili pristalice ruskog predsednika Vladimira Putina. Bilo je onih koji su bili pristalice i onih koji se nisu slagali sa njegovim stavovima. Ništa od toga nije smetalo objektivnosti. Ja sam barem otišao kao profesionalac, častan čovek, da objektivno osmotrim, a to što volim Rusiju nije uticalo na moju objektivnost", kaže Bajagić i dodaje da je tamo gde je on bio posmatrač, "sve proteklo u demokratskoj atmosferi".
 
On je bio zadužen za Hersonsku oblast gde im je domaćin, kako kaže, bio Kiril Stremusov, zamenik načelnika ruske vojne administracije u Hersonu.
 
"Za svega pet dana obilazili smo sela i gradove kao što su Kruglovozjerka, Behteri, Golo Pristan, Skadovsk, Herson i druge. Od granice sa Krimom dodeljeno nam je obezbeđenje. Generalno gledano, moj utisak o Hersonskoj oblasti je 'ko je rat želeo, bio mu u kući'. Rat je zaista najmonstruoznija stvar. Svedočio sam razrušenim kućama i školama od strane ukrajinske artiljerije. Ukrajinci pokušali artiljerijski napad dok su bili tamo", kaže Bajagić.
 
On misli da zapadni mediji "govore neistine kada kažu da je narod bio primoravan na glasanje" i navodi da je "entuzijazam kod lokalnog stanovništva bio prisutan više nego ikad". Zato mu je, ističe, "čast što je bio deo istorije".
 
Politikolog i novinar Boris Varga kaže da je, pošto ove pseudoreferendume na međunarodnom nivou neće priznati većina država, Rusima potrebna "medijska predstava".
 
"Ta predstava za cilj ima da prikaže da je glasanje ipak bilo regularno, da su na referendumima učestvovali međunarodni posmatrači i da će imati podršku pojedinih država", kaže Varga.
  • Grunf

    02.10.2022 10:28
    Po dva vojnika sa automatima i po dve zene su isli po zgradama nasilnicki lupali po vratima da bi se glasalo.
    Pred njima, na njihove oci, na vratima ste morali popunjavati listice. Nakon toga ste ubacivali list A4 format u providnu kutiju.
    I to je po ovom nasem radikalu bilo demokratsko glasanje?
  • Istorija ne počinje

    02.10.2022 09:34
    '45e
    Ako vam je neko oteo dedin stan i vi ga sad izbacite, došli ste natrag na svoje. Kakva okupacija, to je zapadna Rusija.
  • Nikola

    02.10.2022 09:34
    Reče Putin da vodi specijalnu operaciju za denacifikaciju, a onda zove Vacića koji u Italiji drži govor fašistima i pozdravlja ih ispruženom podignutom rukom!???
    Ceo svet je cirkus burleski!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.