Ambasadorka Nemačke: Ukrajina i Kosovo nisu isti, NATO bombardovanje Srbije bilo opravdano

Novoimenovana ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je da ta zemlja, kao i veliki broj nemačkih partnera, poziva Srbiju da se priključi sankcijama protiv Rusije.
"Odluku o tome kakav stav treba zauzeti u vezi sa ovim eklatantnim kršenjem međunarodnog prava i kako reagovati na njega donosi Srbija", rekla je Konrad za list Politika, navodeći da Rusija vodi "protivno međunarodnom pravu rat protiv susedne nacije Ukrajine".
Ona je istakla da je budućnost Srbije i njenih suseda na zapadnom Balkanu u EU, što je za Nemačku "prioritet", navodeći da su u tome važna tema ljudska prava.
"Drago mi je što je Evroprajd, i pred izvesnih iritacija, i ove godine prvi put održan u jugoistočnoj Evropi i što je iz Beograda poslata poruka da se diskriminacija, po bilo kom osnovu, ne toleriše", rekla je Konrad.
 
Na pitanje da li postoje dvostruki standardi prema Ukrajini i Srbiji, uz podsećanje da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da se mnoge zemlje pozivaju na Povelju UN u slučaju Ukrajine, ali su je prekršile u slučaju Srbije, ona je odgovorila da "ovde govorimo o potpuno dve različite situacije".
 
"Od 24. februara Rusija masovno kriši Povelju Ujedinjenih nacija, vodeći - sada već sedam meseci - rat protiv nacije s više od 40 miliona ljudi, koja ni na koji način nije ugrozila Rusiju", navela je Konrad.
 
Prema njenim rečima, "situacija 1998. i 1999. bila je potpuno drugačija", jer se na Kosovu 1999. "razvijala užasna humanitarna katastrofa uz masovno kršenje ljudskih prava".
 
"Nakon dugih i intenzivnih diplomatskih napora NATO operacija bila je jedini preostali put, opravdana kao 'ultima ratio' nakon što je međunarodna zajednica država bezuspešno iscrpla sva raspoloživa sredstva za mirno rešavanje sukoba i spračavanje humanitarne katastrofe", rekla je Konrad.

Komentari 189

  • Zare

    07.10.2022 08:20
    Izyzetno cenim tipican nemacki karakter, bolno iskreni ali sa mogucom raspravom i promenom misljenja za razliku od drugih koji stalno muljaju u svoju korist sa silnim obecanjima a kroz istoriiju se vidi da su šu*ak.
  • Jole

    07.10.2022 06:36
    Raus
    Da smo drzava kao sto nismo doticnoj bi trebali spakovati kofere.
  • H.U.D.

    06.10.2022 05:28
    a kad je bio Majdan?
    A humanitarna katastrofa u DonBasu i južnim regionima Ukrajine od 2014-e do februara ove godine, to se nije primetilo?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.