Elektrotehničar: Ne pravite sami svoju grejalicu, evo kad treba koristiti kvarcnu peć, kad klimu...

Elektrotehničar Tomislav Micić gostujući na Prvoj TV objasnio je sve nedoumice u vezi sa grejanjem, kako se grejati a pri tome uštedeti električnu energiju i koji je aparat za grejanje najsigurniji.
Elektrotehničar: Ne pravite sami svoju grejalicu, evo kad treba koristiti kvarcnu peć, kad klimu...
Foto: Pixabay (ilustracija)
Za početak, elektrotehničar Micić objasnio je da nikako ne bi trebalo pokušavati da napravimo kućnu grejalicu. Nedavno je video sa uputstvom za pravljenje grejalice od saksija i sveća "zapalio" internet, a Micić upozorava da može da zapali i stan.
"Takvo grejanje nikako nije pametno, može da izazove da se malo ogrejete, a malo gušite u dimu. Potrebno je mnogo sveća, a dale bi vrlo lokalnu toplotu. Nećemo sigurno ložiti u dnevnoj sobi, to nikako nije dobro", rekao je on.
Naveo je i lični primer kako ovom prilikom za kratko vreme može doći i do požara.
 
"Sećam se epizode iz sopstvenog života, bila je Nova godina, zapalili smo sveće na velikom stolu i dok smo se okrenuli, sveća se prevrnula i zapalila stolnjak. Sav vosak se prosuo i počeo da gori, i da nismo bili tu, moglo je svašta da bude. Ali i dim je takođe problem sa grejanjem kuće. Pašće nekome na pamet da se greje i na smederevac u stanu, da izvuče sulundar u dimnjak. Međutim, u zgradama su mnogi dimnjaci van upotrebe ili su na njih priključeni aspiratori iz kuhinja stanara. Ako uključite smederevac gde su priključili aspirator, komšijama će se stan napuniti dimom. Današnji uslovi života u urbanoj sredini nisu pogodni za takve poteze", rekao je on.
 
Podsetio je da opasnost od grejanja u stanu vreba ne samo od vatre i dima, već i od ugljen monoksida koji može da izazove tragediju. Kaže da se kaljeve peći i sada koriste, po gradovima ponegde, i tu može da dođe do zatvaranja odvoda da ne bi toplota išla u dimnjak, može da dođe do curenja plina, gasa i ugljen monoksida koji potruje ljude. Neko nastrada svake zime tako.
 
"Ako imate kaljevu peć u stanu, vi ne znate u kakvom je stanu taj dimnjak, neki su zapušteni decenijama a neki potpuno zatvoreni. Isti je problem kao sa smederevcem, ali je smederevac možda i opasniji. Veća je površina koja greje, žar može da ispadne, da vam zapali tepih... ali po odvodima je najkritičniji", rekao je on.
 
Kako kaže ima slučajeva gde ljudi zovu i pitaju šta da rade kada komšija kuva i peče pa im svaki miris ulazi u stan.
 
"To su vazdušni kanali u spratnim zgradama, povezani su svi u jedan i onda kada je usko grlo ili zapušenje, taj vazduh mora da izađe negde. I onda odlazi u druge stanove, tako će se isto i dim od grejnog tela na drva ili čvrsto gorivo raširiti po čitavoj zgradi", upozorio je elektrotehničar.
 
On je objasnio, kada je u pitanju potrošnja električne energije, da je to na svakom aparatu napisano.
 
"Na svakom uređaju piše njegova snaga, koliko je vati, postoje od devet kilovata trofazni kaloriferi, oni mnogo troše ali greju veći prostor. Treba grejno telo prilagoditi, kvarcna peć je dovoljna za malu sobu, da se uključi samo jedna cev na 800 vati", rekao je on.
 
Kada je u pitanju nedoumica kod građana, koristiti klimu ili grejalicu, sagovornik TV Prva objašnjava da je klima uređaj dobar jer on od spoljašnjeg vazduha oduzima toplotu.
 
"U ovakvim uslovima, kao što je sada gde je relativno toplo, tada je najefikasniji klima uređaj, tri puta manje će potrošiti struje, a zagrejati jednako dobro kao uređaji koji imaju samo grejače. U tom smislu je sad najbolja klima, sve dok mnogo ne zahladni, a kada dođe zima bićemo prinuđeni da uključimo bilo šta, samo da bismo se ogrejali. Inverter klima je još bolja, tu su i toplotne pumpe koje rade po istom principu ali greju veći prostor", rekao je on.
 
Kada je u pitanju štednja ali i bezbednost, on kaže da su TA peći prilično bezbedne.
 
"One su kod nas prisutne i dobre su jer troše noćnu struju, koja je mnogo jeftinija, a tokom dana nam daju toplotu", rekao je on.
  • Starac Milija

    02.10.2022 15:44
    Bezenergetsko grejanje
    Ćebad, dopunska odeća, ćebad u prozore za dopunski dihtung... Nije sramota održavati 17"c u sobi, pogotovu u ovakva ratna stanja!
  • Bb

    02.10.2022 11:09
    Bb
    Klimu koristim za dogrevanje dok nepicne grejna sezona godinama! Ako je temperatura 10,2stepeni ili jutarnja ispod 10 obavezno je pustim po pola sata! Nejcu se zmrzavati sigurno dok ima Struje...racun stigne veci za tri hiljade vise! E sada cemo videti po novim cenama..ali da se smrzavam nema sanse!
  • Rade74

    02.10.2022 10:20
    Za električara
    To što su se pojedini stanari prikopčali na dimnjak aspiratorima,je lično njihov problem. Aspirator bi morao da bude prikopčan na ventilaciju,a ne na dimnjak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.