VIDEO: Odbor za informisanje odbio da raspravlja o intervjuu sa silovateljem, Ćuta pocepao Informer

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje danas je, većinom glasova, odbio da raspravlja o intervjuu sa silovateljem u Informeru.
Dnevni red je predložio predsednik tog odbora Siniša Kovačević (Narodna stranka), što su poslanici Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec i Snežana Jovanović u raspravi ocenili kao političku zloupotrebu.
Za predlog dnevnog reda izjasnili su se članovi odbora iz Demokratske stranke, poslaničke grupe Ujedinjeni i Zeleno-levog bloka kao i Dveri i Zavetnici.
Dnevni red nije usvojen većinom od devet glasova članova Odbora iz vladajuće koalicije, dok je za bilo sedam.
 
Prva tačka predloženog dnevnog reda je bila da se razmatra način na koji je sačinjen i objavljen intervju u Informeru 28. septembra. Razmatranje pitanja zloupotrebe privatnih medija od strane vlasnika u sopstvene svrhe takođe je bilo predloženo.
 
Trebalo je da se razmatra i predlog članice Odbora, Tatjane Manojlović (DS), za organizovanje javnog slušanja na temu "Odgovornost medija koji je objavio intervju sa višestrukim osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem i utvrđivanje mehanizma umanjenja nanete štete žrtvama i celokupnoj javnosti".
 
Predsednik Odbora Siniša Kovačević je, nakon polemike sa predstavnicima Srpske napredne stranke, rekao da je sednica sazvana ne zbog činjenice da je napravljen intervju, već zato što je to "skandalozan intervju", urađen "iz niskih pobuda, da se dođe do određene količine novca i određenog broja klikova".
 
"To što je objavljeno izazvalo je ponovnu viktimizaciju žena koje su prošle tu golgotu i njihovih porodica", naglasio je Kovačević, i dodao da je sporni intervju doveo da je toga dana prodato nekoliko hiljada biber sprejeva i suzavaca.
 
Prema mišljenju Kovačevića, odbrana glavnog urednika lista Dragana Vučićevića da se takvi intervjui rade svuda u svetu, neubedljiva je, jer je istina da su veliki novinari intervjuisali diktatore, ratne zločince, masovne ubice, velike narko dilere, ali tada medij mora preuzeti odgovornost, kao i da takva tema traži "majstore" novinarstva.
 
"Onda smo sutradan dobili informaciju da je to urađeno da bi se masovni silovatelj sklonio sa ulica. Pa nije Vučićević tu da hapsi, on nije ovlašćen da to radi", upozorio je Kovačević.
 
Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović ocenio je da Informer i slični mediji pod kontrolom vlasti zaglupljuju društvo, promovišu rijalitije, kriminalce, kič, šund i prostituciju i da je zato potrebno izmeniti zakon i zabraniti takve stvari, ne da bi se uticalo na nečiju uređivačku politiku ili ograničila medijska sfera, nego da se kaže šta sme, a šta ne sme da se radi.
 
"Ako većina ne usvoji predloženi dnevni red, onda nešto kriju", upozorio je Obradović.
 
On je naglasio da Informer nije nezavisni medij, nego propagandno glasilo vladajuće stranke.
 
Poslanik stranke "Zajedno" Aleksandar Jovanović Ćuta je na sednici Odbora pocepao list Informer.
 
"Evo vam ga ovo đubre ovde", rekao je on.
 
On je posle naveo da se "izvinjava što je pocepao đubre od Informera".
 
Jovanović je rekao da se obraća u ime organizacije "Za tebe - važno je", koja se, kako kaže, bavi mentalnim zdravljem građana.
 
"Stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja dugo upozoravaju na devastirajuće posledice senzacionalističkog pristupa medija", naveo je on i dodao da je glavni urednik tog tabloida Dragan J. Vučićević trebalo da bude na sednici Odbora.
 
 
"Informer je toksičniji od svake sumprone kiseline Rio Tinta", poručio je on.
 
Kovačević je, na konferenciji za novinare posle sednice, objasnio da odbijanje dnevnog reda "teror većine nad manjinom", ali da i ti poslanici vlasti treba da znaju da stavljanje glave u pesak nije dobro kao parlamentarna praksa "i neće se dobrim vratiti".
 
Kako je istakao, suština poruke vlasti je "ne diraj nam stub naše politike, našeg glavnog propagandistu, koji će večeras ili sutra ponavljati predsednikove reči".
 
"To je poruka ne samo Informeru, nego svim propagandistima režima - nastavite ovako, ništa vam se neće desiti", zaključio je Kovačević.
 
Pre njega konferenciju za novinare je, odmah po prekidu sednice, držao poslanik Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec, koji je objasnio da je cilj sazivanja sednice "napad na Aleksandra Vučića", i zato su poziv dobili tek u petak popodne, kad se izmene i dopune dnevnog reda više ne mogu predati na pisarnici Skupštine.
 
I na samoj sednici Bakarec, bivši funkcioner Demokratske stranke Srbije i Nataša Jovanović, koja je u SNS prešla iz radikala, branili su Informer, a istovremeno i Vučića. 
  • Milutin

    04.10.2022 04:23
    Bravo
    Ćutu za precednika!
  • Bosko

    03.10.2022 20:59
    Obradovic
    Ipak iznenadjenje! Postavio je pravo pitanje! Rekao je: "Sta se krije?"
    Prilicno je neobjasnjivo nerazumevanje i neodobravanje dezurnih branilaca vlasti kada je u pitanju protest devojaka koje su zaplasene drustvom koje po njihovom misljenju okrivljuje zrtvu a ne silovatelja. One cak dobijaju pretnje!
    Zasto predsednik nije uz vrsnjakinje svoje kceri?
    Sta se krije?
  • Miko

    03.10.2022 20:35
    Pocepao pa se izvinuo ??? Pa ko je lud?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.