Srbija izdvaja još 3,4 miliona evra za troškove po presudama iz Strazbura

Državnom pravobranilaštvu odobreno je 402 miliona dinara (3,4 miliona evra) iz budžetske rezerve za naknadu troškova po osnovu presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava.
Srbija izdvaja još 3,4 miliona evra za troškove po presudama iz Strazbura
Foto: Pixabay

Novac je odobren radi obezbeđenja nedostajućih sredstava, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku, piše Nova ekonomija.

Državno pravobranilaštvo, između ostalog, zastupa Srbiju pred Evropskim sudom za ljudska prava. 

Sredstva od 402 miliona se raspoređuju za programsku aktivnost "zaštita ljudskih i manjinskih prava pred stranim sudovima", konkretno za novčane kazne i penale po rešenju sudova.
 
Za zaštitu ljudskih i manjinskih prava pred stranim sudovima Zakonom o budžetu za 2022. godinu je opredeljeno 55,6 miliona dinara. Od toga je 50 miliona za novčane kazne i penale po rešenju sudova. 
 
Evropski sud za ljudska prava je međunarodni sud sa sedištem u Strazburu koji u svom radu primenjuje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. 
 
Zadatak tog suda je da obezbedi da države koje su ratifikovale tu konvenciju poštuju prava i garancije koje su date u njoj. Sud razmatra pritužbe koje podnose pojedinci, a ponekad i države.
 
Tokom 2021. godine Evropski sud za ljudska prava doneo je 11 presuda koji se tiču Srbije, vidi se iz statistike objavljene na sajtu tog suda. 
 
Od toga je u ukupno osam presuda utvrđeno da je Srbija prekršila jedno ili više prava, dok u tri presude nije utvrđeno kršenje prava od strane Srbije. 
 
Kada utvrdi da je neka država članica prekršila jedno ili više ovih prava i garancija, Sud donosi presudu koja je obavezujuća u odnosu na zemlju na koju se odnosi.
 
Sud može dosuditi "pravično zadovoljenje", odnosno iznos novca kao nadoknadu za određene oblike štete.
 
Sud takođe može zahtevati od države da nadoknadi troškove koje je neko pretrpeo tokom predstavljanja predmeta.
  • Brunova mama

    04.10.2022 17:46
    Ovo najbolje ilustruje stanje ljudskih prava u Srbiji. Trebalo bi svi duboko da se zamislimo gde i u kakvom društvu živimo.
  • Trt

    04.10.2022 14:04
    Мунгос
    "Годинама пратим власнике људских права"
    Ne znam kako da prokomentarišem jednu ovako legendarno idiotsku izjavu.

    "Замислите, судски трошкови људских права су таквог ранга, да се због њих мора вршити ребаланс буџета неке државе."
    To važi za smrdiju u kojoj se ljudska prava apsolutno ne poštuju, ali svakako ni nije država.
  • E. R

    04.10.2022 09:29
    E. R
    Evo meni posle cetiri godine sudjenja sa drzavom mora da se isplati do 18. 12 tekuce godine poveca suma novca od strane drzave Srbije sa kojom sam vodio spor! Tu je sve uracunato bukvalno svaki cent! Taj ko gubi sve placa! Na zalost kada se tuzis sa drzavom to se placa drzavnim(gradjanskim) novcem ako dobijes spor...a dobijas u 95%slucajeva! E zato gradjani moraju da obrate paznju na pravosudje i jos mnogo toga jer sve se to isplacuje od njih putem raznih nameta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija