Vučić: Ne sećam se da su se Ukrajinci 1999. pretrgli u slanju pomoći Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija protiv Ukrajine nikad ništa nije uradila, da ne priznaje i ne prihvata rezultate ruskog referenduma.
Vučić: Ne sećam se da su se Ukrajinci 1999. pretrgli u slanju pomoći Srbiji
Foto: FoNet (Milica Vučković)
"Situacija Srbije formalno pravno je čista kao suza i nema ko šta da joj zameri", rekao je još Vučić povodom izjave ukrajinskog ambasadora u Beogradu Volodimira Tolkača da je veoma teško pitanje za Ukrajinu da li razume odluku Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji i da je "smešno" porediti pitanje Kosova i četiri ukrajinska regiona koje je Rusija nedavno otcepila.
Vučić je dodao da se ne seća da su se Ukrajinci 1999. "pretrgli" u slanju pomoći Srbiji niti prekidali letove do zemalja koje su učestvovale u napadu na SR Jugoslaviju, ali da razume da Ukrajinci ne mogu da poistovete NATO, SAD, i Englesku koji ih brane sa onima koji su izveli invaziju na njihovu zemlju.
On je pitao na osnovu kog pravnog akta je izvršena agresija na Srbiju i u skladu sa kojim aktom UN je to urađeno, i u skladu sa kojom odlukom neko ima pravo da ne priznaje rezoluciju 1244, koja je, kako je rekao, sastavni deo UN.
 
"Mi je poštujemo i zato čuvamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ako su oni rešili da prave neke razlike, dobro je to znati dobiće detaljnije odgovore", rekao je Vučić.
 
Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač prethodno je za N1 izjavio da je za Ukrajinu veoma teško pitanje da li razume odluku Srbije da ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji i naveo da bi Ukrajina htela da vidi Srbiju u među prijateljima i saveznicima.
 
"Teško nam je da shvatimo argumente koje Srbija daje sa svakim našim poginulim vojnikom, sa svakim poginulim detetom, a više od 300 dece je poginulo do sada i mnogo više njih je ranjeno. Sve je teže i teže razumeti argumente Srbije", rekao je Tolkač za N1.
 
Dodao je da Kijev sve više očekuje neki zajednički stav i istakao da Ukrajina očekuje podršku Srbije i pridruživanje sankcijama koje se uvode Rusiji.
 
"U izjavama da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine danas bi hteli da vidimo realizaciju tih izjava i bili bismo zahvalni srpskom rukovodstvu za njihovo pridruživanje sankcijama i za realnu podršku teritorijalnom integritetu (Ukrajine)", naglasio je Tolkač.
 
Dodao je da će Ukrajina "raditi na tome" ukoliko se to ne desi jer je diplomatija mora da rešava pitanja i traži odgovore.
 
Povodom stava ruskog ministarstva spoljnih poslova koje se pozvalo na presudu Međunarodnog suda pravde o Kosovu kao dokaz da su referendumi u skladu sa međunarodnim pravom, Tolkač je istakao bi se trebalo osvrnuti na nešto drugo.
 
Naveo je da je referendum održan na Kosovu pod monitoringom međunarodnih posmatrača spreman godinama i da je "smešno" to porediti sa referendumima koji se održavaju pod pretnjama oružanih snaga Rusije.
 
Istakao je da je Ukrajina uvek podržavala princip teritorijalnog integriteta Srbije, bez obzira na to što joj je pozicija Kosova "bila bliža" nego pozicija Srbije.
 
"Rusija dok pravi poređenja referenduma sa onim na Kosovu, krši sve moguće i nemoguće principe a zatim pokušava da te principe vrati na zajedničke standarde, što po meni izgleda smešno", naglasio je Tolkač.
 
Ocenio je da su referendumi koje je Rusija organizovala u četiri ukrajinska regiona "propagandni šou" i naveo da je u pitanju uništenje međunarodnog prava i ismevanje demokratskih principa, uključujući pravo nacija na samoopredeljenje.
  • Den

    07.10.2022 21:19
    A jel se sećaš stana koji si dobio za vreme bombardovanja?
  • Pobesneli Laloš

    06.10.2022 22:18
    Za Peru
    Podsećanja radi, u ono vreme kada je nama bila potrebna pomoć u Rusiji je neprikosnoveni vladar bio onaj alkoholičar Jelcin koji je osramotio i zavio u crno ceo svoj narod. On ne da nam nije pomogao, već je Hrvate snabdevao oružjem, a ruskoj brigadi koja je prva stigla na Prištinski aerodrom je naredio da se vrati u zemlju i direktno dozvolio Amerima da uđu na Kosovo i naprave vojnu bazu.
  • Pera

    06.10.2022 22:08
    Ne sećam se da su se i Rusi pretrgli nešto da nam pomognu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija