Iz prve ruke: Beograđanka o tome kako je izgledao popis, koliko je trajao...

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova počeo je pre tri dana i do sada je popisano nešto manje od pola miliona građana.
Iz prve ruke: Beograđanka o tome kako je izgledao popis, koliko je trajao...
Foto: Pixabay
Da su pomenuti strahovi vezani za popis, kao i brojne teorije zavere koje su se širile mešu takozvanim "antipopisivačima" bili neosnovani, uverila se Beograđanka Ivana K. koja je opisala celokupan proces popisivanja.
"S obzirom na to da živim u predgrađu Beograda, nisam očekivala da će mi već prvog dana na vrata pozvoniti popisivač. Bilo je negde oko 14 sati. Nije se prethodno najavio", započinje Beograđanka za "Blic".
Kako dalje ističe sagovornica beogradskog lista, posebno se iznenadila kada je videla, a s obzirom da donekle i dalje živimo u strahu od virusa korone, da popisivač uredno i sve vreme nosi masku.
 
"Bilo mi je drago što popisivač nosi masku. U pitanju je bio mlađi čovek, vrlo ljubazan i sve vreme je imao zaštitnu masku na licu. Nadam se da i drugi popisivači poštuju to pravilo, jer nije svejedno kad vam u stan ulaze nepoznate osobe, pa još u vreme kada vladaju zaraze", istakla je ona.
 
Kako dalje objašnjava Beograđanka, iz medija je videla šta može da očekuje od popisa i koja su pitanja ta na koja mora da odgovori, pa nikakvih iznenađenja u njenom slučaju, ističe, nije bilo.
 
"Svi pričaju o famoznih 69 pitanja, međutim niko ne mora da odgovori na sva, jer su tu uračunata i pitanja namenjena onima koji trenutno rade, posebna za one koji se trenutno školuju. Sve u svemu, za nekih petnaestak minuta smo bili gotovi. Bilo mi je potrebno malo vremena da se setim tačnog naziva firme za koju radim, tako da preporučujem ljudima da takve stvari provere. Takođe, najbolje je da spreme ličnu kartu ako ne znaju napamet svoj JMBG. Odlučila sam da odgovorim i na ona 'škakljiva' pitanja o nacionalnosti i religiji iz razloga što želim da se zna da ima i nas koji sebe smatramo Srbima, ali ne i pripadnicima pravoslavne veroispovesti", ispričala je Ivana za "Blic".
 
Inače, kako joj je rekao popisivač, prethodno je trebalo još nekoliko stanova da obiđe, ali nikog nije zatekao kod kuće.
 
Podsetimo, 1. oktobra tačno u 8 časova počeo je popis stanovništva u Srbiji i sprovodiće se svakodnevno, tokom celog dana do kraja ovog meseca. 
 
U samom popisu ove godine učestvuje 15.000 popisivača, koji će, a radi lakšeg raspoznavanja, nositi i legitimaciju i tako prikupljati podatke od svakog odraslog člana pojedinačno, dok, ukoliko to nije moguće, popisivač odgovore prikuplja od člana domaćinstva koji je najbolje upoznat sa podacima.
 
Za članove mlađe od 15 godina, odgovori se prikupljaju od strane roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja, a procena je da za popisivanje prosečnog domaćinstva ne treba više od 20 do 30 minuta.
 
Ukoliko popisivač prilikom prvog dolaska nikog ne zatekne kod kuće, predviđeno je da dođe ponovo u drugom terminu, a ako i tada nikog ne bude bilo kod kuće, ostaviće pisano obaveštenje o dolasku i informaciju da građani pozivom na besplatan broj info-centra 0800 444 005 mogu uz pomoć operatera da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore odgovarajući termin.
 
Za one građane koji, iz određenih razloga, ne budu hteli da sarađuju sa popisivačima, odnosno ukoliko odbiju da sarađuju ili daju nepotpune i netačne informacije, predviđene su prekršajne prijave i novčane kazne od 20.000 do čak 50.000 dinara, dok su pored kazni za građane slične predviđene i za same popisivače i to u iznosu od 30.000 do 50.000 dinara u slučaju ako poslove ne obavljaju blagovremeno i na propisan način, ne vode računa o tačnosti upisa i obrade podataka, ne čuvaju kao tajnu sve podatke o popisanim licima, i protivno volji lica obuhvaćenog popisom zahtevaju da se izjašnjava o nacionalnoj pripadnosti ili verospovesti.
  • Nikola

    04.10.2022 23:41
    Čika
    04.10.2022 • 09:17
    I u Novom Sadu
    Isto tako, vrlo pristojno, korektno i za dve popisane osobe gotovo za 15-20 minuta. Ne sumnjam da će dežurni teoretičari zavere naći ili izmisliti i drugačiji primer."

    ; BOLJE TI JE CUTI. A to "teoreticar" mozes da okacis uz evoluciju... Jer ako je nesto teorija i ako negde s pravom stoji taj termin, to je teorija evolucije. Izmajmunisan si ti odavno.
  • što jest, jest

    04.10.2022 14:36
    nosio je zaista masku,
    ali, ne znam je li baš sve pisao. Ništa me nije pitao o primanjima, nije me pitao da li sam invalid.... Uglavnom nisam siguran da me je pitao sva pitanja. Meni je bilo najvažnije da me piše kao Vojvođana, pa ne znam da li i gde se može proveriti šta je popisivač pisao.
  • Zemlja čudesa

    04.10.2022 10:20
    Šta se koga tiče gde ja radim??? Imaju Fond PIO, pa neka pokupe podatke tamo ko mi uplaćuje doprinose. U Katastru mogu da vide koliko kvadrata ima moj stan i da li imam još neku nekretninu. Adresa stanovanja mi je uredno prijavljena u MUP-u, a Matičar ima sve podatke o mom porodičnom statusu. Ovo je najobičnije maltretiranje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.