Profesorka Stojković: Zadovoljiti crkvu je važnije od znanja i nauke

"Ovo je pobeda crkve i klerikalnih i konzervativnih struktura u Srbiji", kaže profesorka Biljana Stojković povodom najave da će udžbenici iz biologije za osmi razred morati da se menjaju.
Profesorka Stojković: Zadovoljiti crkvu je važnije od znanja i nauke
Foto: Medija centar Beograd

Ministarstvo prosvete je danas saopštilo da je radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, formirana na zahtev tog ministarstva, utvrdila da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika biologije, koji se odnose na biološki smisao adolescencije.

U javnosti se u prethodnom periodu vodila polemika oko toga da li lekcije o "Rodnom i polnom identitetu" treba da se nalaze u udžbenicima za osmi razred, a pojedini političari desne orijentacije ocenili su da te lekcije predstavljaju "skandaloznu propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima, krše Ustav i zakone Srbije i koriste lažne podatke".

Profesorka Stojković, inače članica komisije koja je radila predlog programa biologije za osmi razred, ocenjuje da je "politika opet nadvladala struku" i da je ovo "kapitulacija države pred crkvom".
 
"Struka se o ovome izjasnila i rekla da ono što piše u udžbenicima jeste po naučnim saznanjima i da tu nema ničeg irelevantnog, ali sada vidimo da je od znanja i nauke važnije zadovoljiti crkvu i njen politički uticaj u jednoj sekularnoj državi koju više teško da možemo nazvati sekularnom", kaže Stojković.
  • Ja

    06.10.2022 20:32
    Sta je bilo
    Zasto ova gospodja jednostavno ne objasni do kojih su to novih naucnih saznanja dosli? Zato sto nema nikakvih novih naucnih saznanja na tu temu, nego se sve svodi na to da se nenormalno proglasava normalnim. I nigde ne pise da morate biti vernik bilo koje crkve, da biste bili normalni, a u nedostatku naucnih argumenata, udara se po crkvi. Sta imate da kazete ljudima koji nisu vernici, a razum im ne dozvoljava da prihvate nenormalno za normalno? Ocigledno nista! Da imate nova naucna saznanja, odavno biste ih izneli i zapusili svima usta. Ovako, smesni ste i jadni vi "naucnici" sto znate samo da prepusujete sve americke bolestine i nece vam to proci ovde!
  • 002211

    06.10.2022 09:50
    Jednom rečju: srbija.
    Ovo je prestrašno.
    Neizdrživo.
    Gnusno i odvratno.
    Jako loše i glupo.
    Žena je u pravu.
    Ne znam šta je sledeće..
  • a

    05.10.2022 11:40
    @Peder

    Hvala na odgovoru. Pitam zato sto smo u srednjoj skoli imali primer momka koji je po gestikulaciji,po govoru i po tome da ga nisu nikad interesovale "muske" stvari popt sporta i sl.,odavao utisak da je drugaciji,verovatno gej i svi su ga tako posmatrali iako je vrlo cesto-precesto menjao devojke.
    Mislim da to nije isto kod svih ili mozda jeste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.