Dvadeset dve godine od petooktobarskih demonstracija i svrgavanja Slobodana Miloševića

Danas se navršavaju 22 godine od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića.
Demonstracije u Beogradu izbile su pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije.
Na izborima 24. septembra 2000. Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice.
Demonstranti su na plato ispred tadašnje savezne skupštine, a danas Doma narodne Skupštine Srbije, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.
 
Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u skupštinu, ali zgrada savezne skupštine je demolirana i delom zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.
 
 
Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.
 
U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao mu.
 
 
U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona, a povredjeno je 65 ljudi.
 
Vojislav Koštunica koji je kao kandidat DOS-a izabran za predsednika SRJ, povukao se iz politike, a premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije.
 
Slobodan Milošević umro je 2006. godine u pritvorskoj jednici haškog tribunala.
  • pajo patak

    05.10.2022 15:58
    prođe život:
    1991. 30+. 2000.40+, danas 60+, stalno čekam, stalno se nadam; da bih ostao dosledan sebi i svojim komentarima na ovom portalu: hvala nekom gospodinu A. Markoviću, koga su svi zaboravili, i koga smišljeno neće da se sete, na nezaboravnom kraju osamdesetih u ovim krajevima.
  • pajo patak

    05.10.2022 15:37
    Лиманац
    sram te bilo ! Koliko si struje proarčio u ovim, ne kriznim, nego katastrofičnim vremenima, prema navodima tvog ljubimca AV, za pisanje ovako besmislenog ekspozea na ovom portalu ?
  • pajo patak

    05.10.2022 15:32
    Ptić Rugalac
    Ovo ti je drugi put: u ovim krajevima se kaže ptić rugalić; a ako je tvoj ljubimac odbacio jugoslavenstvo ( kao što si naučio kao mali ), šta je prihvatio ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.