Burazer: Nastavlja se proces urušavanja demokratije u Srbiji, privid da je u usponu

Programski direktor Centra savremene politike i autor izveštaja "Stanje demokratije u Srbiji 2022" Nikola Burazer izjavio je da se nastavlja proces urušavanja demokratije u Srbiji.
Burazer: Nastavlja se proces urušavanja demokratije u Srbiji, privid da je u usponu
Foto: FoNet/AP
Kako je dodao, pojavljuju se neki novi problemi, aj sa druge strane, politički život u Srbiji se vraća u nekakvu normalu, koja može da pruži privid da je demokratija u usponu.
Burazer je, predstavljajući izveštaj, rekao da je "činjenica da se u politički život vratio kakav-takav pluralizam".
Podsetio je na to da je opozicija nastupila na izborima, osvojila je mesta u parlamentu i pokazala spremnost da učestvuje u političkom životu kroz parlament.
 
"Ako pogledamo malo dublje da li su izborni uslovi bili poboljšani, pa je to dovelo do povratka pluralizma, da li su mediji postali slobodni, pa je to dovelo do promene u političkom životu u Srbiji, onda vidimo da nije došlo do većih poboljšanja, čak je došlo do neke vrste kontroverznih stvari", ocenio je Burazer.
 
On je rekao da je utvrđivanje izbornih rezultata trajalo 93 dana, "što je bez presedana i ne govori pozitivno o tome kako funkcionišu institucije koje se bave izborima u Srbiji".
 
Kada je u pitanju rad parlamenta, Burazer je rekao da "sa jedne strane imamo povratak u normalnost kakav nije postojao poslednje četiri godine", dok se sa druge strane u poslednjih par nedelja vidi pokušaj opstrukcije normalnog rada parlamenta i kao primer naveo osnivanje anketnih odbora.
 
"Povratak opozicije u parlament na neki način predstavlja faktičko stanje snage opozicije u biračkom telu, a ne proizvod poboljšanja izbornih uslova", ocenio je Burazer.
 
Odluka REM govori da ne postoji volja da se mediji u Srbiji oslobode
 
Govoreći o pitanju slobode medija, podsetio je na odluku REM da se ponovo dodele četiri frekvencije televizijama koje su ih i ranije imale, a koje nisu adekvatno predstavljale različite političke aktere, već su kršile propise koji se odnose na nacionalne emitere.
 
Burazer je ocenio da ta odluka govori o tome da ne postoji politička volja i namera "da se u Srbiji mediji oslobode", odnosno da se pravila koja postoje sprovedu kako treba i da se dobije "značajniji medijski pluralizam".
 
On je dodao i da je pravo na okupljanje građana bilo ugroženo i kao primer naveo proteste protiv „Rio Tinta“ prošle godine, ali i šetnju u okviru Evroprajda, „gde se pokazalo da je mirna šetnja ponovo bila ugrožena i dovedena u pitanje“.
 
"Moj je opšti utisak da gledamo stagnaciju, u određenim specifičnim oblastima gledamo blagi napredak, a u nekim drugim malo veće nazadovanje", rekao je Burazer.
  • agatoni,aga,akademik

    06.10.2022 12:09
    hahahahah
    kad su žuti sa 27% Srbijom vladali (radikali bili jači ali nisu imali koalicioni kapacitet) , bila demokratija ! sada Sns i Sps 60% , Vučko sam 60% nije demokratija ! Pa neće biti baš , narod Srbije uvideo ko je za 10 godina od Srbije napravio ozbiljnu državu !
  • A

    06.10.2022 08:04
    A
    A kada je u Srbiji bilo demokratije....?
  • Toma

    05.10.2022 20:04
    Ima istine
    REM treba osloboditi svake nadležnosti i obaveze, i formirati novo telo za regulaciju elektroniskih i stampanih medija, jer REM je najveća nesreca u Srbiji pored Izvrsitelja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.