Aktivistkinje vezale vrata Informera crvenim koncem: "Institucije ćute, a nasilje se nastavlja"

U Beogradu je održan treći protest zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem u Informeru, a okupilo se više od hiljadu aktivista i građana.
Aktivistkinje vezale vrata Informera crvenim koncem: "Institucije ćute, a nasilje se nastavlja"
Foto: 021.rs
Okupljeni su stigli do Skupštine skandirajući "Ženska revolucija", a potom i tu održali skup.
 
Učesnice protesta su obmotale na ulazna vrata Informera na Terazijama crveni konac, a policija nije reagovala.
Povod za današnji protest je, kažu, to što intervju nije povučen sa sajta i YouTube kanala Informera.
 
 
Jedna od organizatorki protesta Jelena Riznić rekla je da "Igor Milošević nije jedini silovatelj".
 
 
 
"Tražimo da postoji registar silovatelja i nasilnika nad ženama, takav registar postoji za pedofile. Ženski bes je tu i nećemo stati više nikad, tako da nastavljamo dalje", rekla je ona.
 
 
Neki od transparenata koje nose okupljeni su "Kad ćutimo na zlo, zlo raste", "Nije nezapamćeni zločin, mi pamtimo", "Žena ženi solidarna" i drugi.
 
 
Aktivistkinja neformalnog feminističkog kolektiva "Ženska solidarnost" Anita Marković izjavila je da je ispred beogradske redakcije lista Informer danas ponovo organizovan protest, jer je intervju sa višestruko osuđivanim silovateljem još uvek na internetu, a institucije ćute i nasilje se nastavlja.
 
"Danas smo tu, jer su u sedam dana ubijene jedna žena i jedna devojčica. Danas smo tu da bar na trenutak ulice učinimo bezbednim za žene, zato što ćemo mi da ih štitimo", rekla je Marković.
 
Ona je istakla da će aktivistkinje nastaviti da izlaze na ulicu, jer će tu "morati da ih čuju", i da traže odgovorne medije i da sporni intervju bude uklonjen sa interneta.
 
Protest je počeo višeminutnim zvižducima u pištaljke, sirenom sa megafona i dobošarima, a aktivistkinje su uzvikivale "Nijedna više", "Ne naše suze, ne naša krv" i "Ne u medije, nasilnike u zatvore".
 
Među oko 1.000 okupljenih građana i aktivista su i članovi pokreta Ne davimo Beograd, Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, kao i pevačica Bojana Vunturišević i glumac Branislav Trifunović. Zbog protesta saobraćaj na Terazijama je obustavljen, a aktivistkinje su sprejom ispisale neke od parola. Prisutan je i veliki broj policajaca u civilu, kao i dvoje uniformisanih koji se nalaze ispred ulaza u redakciju Informera.
 
I današnji, treći protest, ali i šetnja, organizovani su na poziv neformalnog feminističkog kolektiva "Ženska solidarnost".
  • Demokrata

    08.10.2022 08:42
    Lud je*b*e zbunjenog
    Po vama svi smo koji žive u ovoj državi manjijaci i genocidni narod, zašto širite propagandu, ko vas plaća.
    Politička propaganda, sve više mržnje prema sopstvenom narodu, eto idite vi što imate protiv sopstvenog naroda malo u hrvatsku ili u evropi gde je bolje, tamo nema ove slobode da svako šuketa šta mu padne na pamet, da svako se iživljava nad sopstvenim narodom kao što je ova propaganda protiv vlasti i naroda svog.
    Setite se bombardovanja koliko vas taj demokratski Zapad i Evropa voli, kad ideš u tu Evropu dovoljno je da kažeš da si iz Srbije i videćeš koliko te vole, bio ti dobar ili loš, a daće Bog i da ode s vlasti i ovaj režim, i doće ti koji nama stavno govore da ovaj režim nevalja, da vidimo šta ćete vi da radite kad dođu ti vaši, koji su sve uništili, rasturili i prodali, koliko naroda je tek ostalo bez posla, među njima sam ja bio, a vi što pametujete verovatno niste bili u toj koži, imate sve na tacni, vi koji stavno se bunite, viste najopasniji i najveće kukavice, blebećete i lupate takve budalaštine, a nemate pojma koliko sebi radite loše.
  • Ovo je

    08.10.2022 08:03
    udar na drzavu i vlast
    ...najozbiljniji do sada! Ova "zenska revolucija" mogla bi da bude kobnija za ovu vlast od pokreta - "Stop krvavim kosuljama"! Drzava je ta koja siluje svoj sopstveni narod decenijama!
    Ova poslednja, apstraktna recenica ima potpuno drugo znacenje, kada se to preokrene u bukvalno znacenje!
    Nosioci ove vlasti ili bagre u povratu da bi dokazali da nisu pripadnici genocidnog naroda, po njihovoj proceni, rade ono sto su radili u "omanjim otadzbinskim ratovima" - ubijaju neistomisljenike a siluju neistomisljenice na sve nacine, ulljucujuci i digitalna zlostavljanja! To svet - zna! A Srbija pogotovu i ima "skrstene ruke"! A ove devojke? Zato njima prete i zato nema predsednika da kaze da je uz njih sa recima: "Smrc, smrc, imam i ja zensko dete!"
  • Svi

    08.10.2022 07:15
    cute
    Svi sasvim dobro znaju da ovo moze da bude do sada najveci i najopasniji napad na ovu drzavu ikada i da moze da otkrije uglavnom, vec mnogima poznatu takvu aferu, koja ce Srbiju postaviti na stub srama i odgovornosti na medjunarodnom nivou!
    Silovanje - kao oblik drzavnog zlocina, kao oblik kaznjavanja politickih neistomisljenica, a ne samo nasumce izabranih zena i devojaka nesrpkinja u "omanjim otadzbinskim ratovima"!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.