Vučić: Ponuda je prijem Kosova u UN, a Srbiji brz ulazak u EU i ekonomska korist

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ne može dozvoliti da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija, kako su to predložile Nemačka i Francuska, i da će to imati posledice.
Vučić je istakao da "imamo na stolu predlog dve najveće sile, Nemačke i Francuske, i o njemu mora da se razgovara, jer bi bilo neodgovorno predlog baciti kroz prozor".
 
"Ne mogu da govorim o detaljima tog papira, ali suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne instucije, uključujući UN, a Srbija će za to, nije precizirano, ali dobila bi brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist", rekao je Vučić.
"Da li možemo da prihvatimo, nisam siguran, reći ću šta su naše crvene linije. Ono što je stav Srbije: rekao sam da moramo da razgovaramo", rekao je Vučić.
On je istakao da je za Srbiju i zbog Ustava, ali ne samo zbog toga, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i da će to će nositi "svoje posledice" jer cela ideja se zasniva na tome da Srbija, bez formalnog priznanja, pokaže da je saglasna sa članstvom Kosova u UN.
 
Vučić je istakao da je ideja Evrope da se pitanje Kosova što pre reši između ostalog kako bi se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu taj argument "izbio iz ruku".
 
Vučić je rekao da Albanci sve teme razgovora biraju zajedno za zemljama EU i da je najveća greška Srbije što je dozvolila da razgovori pređu pod nadležnost Evropske unije.
 
U novembra početak procedure prijema Kosova u Savet Evrope 
 
Vučić je izjavio da će komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović 19. oktobra predstaviti stanje ljudskih prava na Kosovu pred tom međunarodnom organizacijom, a da će početkom novembra Biro komiteta ministara doneti odluku o početku procedure prijema Kosova u Savet Evrope.
 
"Oni čekaju da mađarski član napusti Biro komiteta ministara, da uđe litvanski član. To nije 'ad hok' akcija, mi znamo da se to planira već mnogo meseci i onda će krenuti u proceduru koja dugo traje, ali sa jasnim ishodom da Kosovo prime u Savet Evrope", rekao je Vučić u obraćanju u Palati Srbija.
 
Po njegovim rečima, na taj način se želi da se izvrši dodatan pritisak na Srbiju, da Kosovo pre svega bude primljeno u Interpol, ali i specijalizovane agencije UN, od Uneska do mnogih drugih.
 
"Ne bi li se izvršio pritisak da to prihvatimo i da nam na kraju ostane da se suočimo i da naš unutrašnji pravni sistem prihvati fakte, prihvati činjenice, odnosno dozvoli nezavisnost Kosova i u formalnom smislu", kazao je.
 
Istakao je da "mogu da nam uzmu sve, ali da će se Srbija boriti politički, pravno i braniti svoj teritorijalni integritet".
 
"Izgledi su nam mali, ali kako god bilo, u ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, dok sam predsednik, bar u tom jednom delu izvršne vlasti, neće postojati volja za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvom Kosova u UN", istakao je Vučić.
 
Naveo je i da na Kosovo i Metohiju uskoro stiže 300 novih vojnika iz SAD, sa ciljem da "dodatno zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova".
 
"To je trebalo da bude jasan signal nama, ali i Srbima na Kosovu i Metohiji, da ne sanjaju o poštovanju Povelje UN, da ne sanjaju i ne maštaju o poštovanju odluka UN, uključujući i Rezoluciju 1244, jer mora da se zna čija je jedina odluka koja mora da se poštuje, a to je odluka politike sile", rekao je Vučić.
 
On je naveo da je Srbija "razumela poruku", ocenjujući da je medjunarodno pravo pogaženo, ali da Srbiji ne preostaje ništa osim da se poziva na to pravo i da bude "jedina koja ga se pridržava u potpunosti".
  • ns ja

    12.10.2022 15:52
    Alane Oprosti
    Oprosti Alane, a šta ti misliš zašto nam ga traže da im ga damo ako nije naše i ako je izgubljeno???
    Imaš li ti neku ideju i odgovor na to pitanje oprosti Alane?
  • Idi begaj

    12.10.2022 13:28
    Znači ništa za ništa....
  • Vaske

    12.10.2022 07:41
    Ajde više
    Uzmi dok nam nešto nude, Kosovo ionako više nije naše. To što se mi busamo u prsa, može samo da nam se obije o glavu kao i svaki prethodni put. Znamo da će na kraju i postati članica svih institucija i da će postati nezavisna država, ovako samo produžavamo agoniju koja traje decenijama. Šta sad imamo od Kosova? Ništa. Svi ovi što neće da daju Kosovo, idite brate dole, pa živite tamo, a ne da aamo galamite po Beogradu. Već ti treba pasoš da uđeš, o čemu dalje pričamo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija